ABD Başkanı Trump’ın duyurduğu İran ile ateşkes sonrası Hürmüz Boğazı’nda ilk gemi geçişleri yaşandı. Daytona Beach ve NJ Earth gemileri boğazı geçti. Trump, İran’a silah satanlara %50 vergi açıklamasını yaptı.
ABD Başkanı Trump’ın İran ile ateşkes sağlandığını duyurmasının ardından, Hürmüz Boğazı’nda ilk gemi geçişleri kaydedildi. Liberya bandıralı Daytona Beach ve Yunan sahipli NJ Earth adlı yük gemileri, Türkiye saatiyle sabah saatlerinde boğazı başarıyla geçti.
Anlık gemi takip şirketi MarineTraffic’in verilerine göre, ABD ve İran arasında varılan iki haftalık ateşkes sonrası Hürmüz Boğazı’ndaki deniz trafiğinde hareketlilik gözlemlendi. Liberya bayraklı Daytona Beach adlı yük gemisi, Türkiye saatiyle 08.28’de İran’ın Bender Abbas limanından ayrıldıktan sonra 09.59’da boğazı geçti. Umman Körfezi’nde bulunan geminin varış noktasının Birleşik Arap Emirlikleri’nin Füceyre Limanı olduğu belirtildi.
Yunan sahipli NJ Earth adlı bir diğer yük gemisi ise saat 11.44 itibarıyla Hürmüz Boğazı’ndan geçişini tamamladı. Bu geçişler, ateşkesin ardından bölgedeki tansiyonun düşebileceği beklentisini artırdı.
ABD Başkanı Trump, İran ile varılan ateşkesin detaylarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Trump, Tahran yönetimi ile 15 maddelik bir anlaşma taslağının çoğunda mutabık kalındığını belirtti. Ateşkesin ardından Trump, İran’a silah satışı yapan ülkelere yüzde 50 oranında vergilendirme uygulanacağını duyurdu. Bu yeni yaptırım kararı, uluslararası ilişkilerde yeni bir dönemin başlangıcı olarak yorumlanıyor.
Tarafsız ve doğru habercilik anlayışıyla en güncel gelişmeleri sizlere sunuyoruz. Türkiye ve dünyadan son dakika haberleri, siyaset, ekonomi, teknoloji ve daha fazlası Gazete Demokrat’ta.
Yorum Yap