Maldivler’de dalış yapan 5 İtalyan turistin su altı mağarasında mahsur kalarak ölümüyle ilgili ilk bulgular ortaya çıktı. Olayın insan hatası ve ekipman eksikliğinden kaynaklandığı belirtiliyor.
Maldivler’in Vaavu Atolü’nde dalış yapan beş İtalyan turistin bir su altı mağarasında mahsur kalarak yaşamını yitirmesiyle ilgili detaylar netleşti. Kurtarma ekiplerinin ilk değerlendirmelerine göre, turistlerin mağara içinde çıkış yolunu bulmaları durumunda yüzeye çıkmak için yeterli olabilecek 15 dakikalık oksijenleri bulunuyordu.
Olayın ardından hayatını kaybeden dalgıçların cansız bedenlerini sudan çıkaran Finlandiyalı elit kurtarma ekibinden Sam Paakkarinen, kazanın ana nedeninin insan hatası olduğunu belirtti. Paakkarinen, turistlerin deneyimli olmalarına rağmen mağara dalışları için kritik öneme sahip halat ve dalış makarası gibi temel ekipmanları yanlarında bulundurmadığını ifade etti.
Paakkarinen ayrıca, beş turistin Maldivler’deki yasal dalış sınırı olan 30 metreyi aşarak yaklaşık 50 metre derinliğe daldığını aktardı. Bu durumun, kazada rol oynayan faktörlerden biri olduğu değerlendiriliyor.
Facianın yaşandığı mağaraya ait ilk görüntüler kamuoyuyla paylaşıldı. Kurtarma ekibi tarafından çekilen bu fotoğraflarda, mağara girişinin güneş ışığıyla aydınlandığı ancak ilerleyen kısımlarda görüş mesafesinin belirgin şekilde azaldığı görüldü.
Elit kurtarma ekibinin değerlendirmelerine göre, dar alanda hareket etmeye çalışan dalgıçların palet vuruşları, deniz tabanındaki tortu ve çamuru kaldırarak suyun görüş mesafesini düşürmüş olabilir. Yetkililer, turistlerin ölümünde yön duygularını kaybetmelerinin de önemli bir etken olduğunu düşünüyor.
Hayatını kaybeden turistlerin cenazeleri otopsi ve incelemeler için İtalya’ya gönderildi. Roma Savcılığı, deneyimli dalış grubunun neden yasal sınırların altına indiği, gerekli izinlerin ve ekipmanların neden sağlanamadığı gibi konuları araştırmak üzere kasıtsız adam öldürme soruşturması başlattı.
Tarafsız ve doğru habercilik anlayışıyla en güncel gelişmeleri sizlere sunuyoruz. Türkiye ve dünyadan son dakika haberleri, siyaset, ekonomi, teknoloji ve daha fazlası Gazete Demokrat’ta.
Yorum Yap