Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’taki okul saldırılarının ardından uzmanlar, şiddete yönelimin nedenlerini ve kritik risk faktörlerini açıkladı.
Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’ta bir gün arayla okullarda meydana gelen silahlı saldırılar, toplumda derin üzüntüye yol açtı. Saldırılar sonrası çocukları bu noktaya getiren etkenler yeniden gündeme gelirken, uzmanlar kritik uyarılarda bulundu. Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Akif Taşdemir, şiddete yönelimin tek bir nedene bağlı olmadığını belirtti. Taşdemir, aile yapısından sosyal çevreye kadar birçok faktörün bu süreçte etkili olduğunu vurguladı.
Dr. Akif Taşdemir, çocukları şiddete sürükleyen risk faktörlerinin karmaşık bir etkileşim sonucu ortaya çıktığını ifade etti. Uzun süreli öfke, dışlanmışlık hissi ve depresyonun şiddet eğilimini tetikleyebileceğini söyledi. Taşdemir, aile içi davranışların ve tutumların da bu süreçte önemli bir rol oynadığını belirtti. Aile içinde aşırı baskıcı veya ilgisiz bir tutumun benzer olumsuz sonuçlar doğurabileceğini ekledi. Ailede şiddetin normalleştirilmesi veya sıkça maruz kalınması gibi durumların da tetikleyici unsurlar arasında yer aldığını dile getirdi.
Çocuğun sosyal çevredeki konumunun da şiddet eğilimini etkilediğini belirten Dr. Taşdemir, özellikle akran zorbalığı ve dışlanmanın yoğun öfke ve kin duygularını besleyebileceğini açıkladı. Ancak bu duyguların eyleme dönüşmesinde en kritik faktörün, saldırı aracına ulaşılabilirlik olduğunu vurguladı. Taşdemir, bu tür düşüncelerin genellikle zihinde kaldığını ancak silah veya kesici aletlere kolay erişimin, olayların yaşanma ihtimalini ciddi şekilde artırdığını belirtti.
Sosyal medyada görünür olma motivasyonunun da önemli bir etken olduğunu söyleyen Taşdemir, dijital oyunların da dolaylı bir rol oynayabileceğini ifade etti. Oyunların içeriğinden ziyade, çocuğun bu tür dijital içeriklere ne kadar maruz kaldığı ve hayatında ne kadar yer tuttuğunun daha belirleyici olduğunu açıkladı. Aşırı oyun bağımlılığı ve oyunlardaki yoğun rekabetçi ortamlar, sosyal izolasyonu artırarak şiddet eğilimini tetikleyebilir.
Ailelerin dikkat etmesi gereken en önemli uyarıcıların, çocuklardaki davranış değişiklikleri olduğunu vurgulayan Dr. Taşdemir, beklenmedik tutumlar, öfke patlamaları, sosyal medyada tehditkar paylaşımlar veya sosyal izolasyon gibi belirtilerin ciddiye alınması gerektiğini söyledi. Bu tür durumların derhal sorgulanması ve gerekli önlemlerin alınması gerektiğini ekledi.
Tarafsız ve doğru habercilik anlayışıyla en güncel gelişmeleri sizlere sunuyoruz. Türkiye ve dünyadan son dakika haberleri, siyaset, ekonomi, teknoloji ve daha fazlası Gazete Demokrat’ta.
Yorum Yap