IEA Raporuna Göre Küresel Gaz Piyasalarında Dengelenme ve LNG Talebinde Artış Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) Gaz 2025 raporu, 2022’de başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı’nın ardından yaşanan arz şokunun ardından küresel gaz piyasalarının kademeli olarak dengeye oturduğunu ortaya koydu. Ancak fiyatlar, hala tarihi seviyelerin üzerinde seyrediyor. Asya pazarlarında talebi sınırlayan yüksek fiyatlar, küresel gaz talebinin bu yıl yüzde…
IEA Raporuna Göre Küresel Gaz Piyasalarında Dengelenme ve LNG Talebinde Artış
Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) Gaz 2025 raporu, 2022’de başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı’nın ardından yaşanan arz şokunun ardından küresel gaz piyasalarının kademeli olarak dengeye oturduğunu ortaya koydu. Ancak fiyatlar, hala tarihi seviyelerin üzerinde seyrediyor.
Asya pazarlarında talebi sınırlayan yüksek fiyatlar, küresel gaz talebinin bu yıl yüzde 1’in altında bir artış göstereceği öngörüsünü beraberinde getiriyor. Bununla birlikte, 2024’teki yüzde 2,8’lik büyümeden sonra beklenen yavaşlamaya rağmen, 2030’a kadar yıllık yaklaşık 300 milyar metreküp LNG ihracat kapasitesinin devreye girmesi bekleniyor. Bu durum net LNG tedarik kapasitesinde yıllık 250 milyar metreküp artış sağlayacak.
Özellikle ABD ve Katar’daki LNG kapasitesindeki genişlemenin küresel arz güvenliğini güçlendireceği ve arz kısıtı dönemlerinde piyasalardaki baskıları hafifleteceği belirtiliyor. Beklenen aksaklıklar olmadığı takdirde, LNG kapasitesindeki artışın gelecek yıllarda fiyatları düşürüp talebi artırması öngörülüyor.
IEA’nın raporunda temel senaryoya göre, 2024-2030 döneminde küresel gaz talebinin yılda yaklaşık yüzde 1,5 artarak toplamda 380 milyar metreküpe ulaşması bekleniyor. Bu büyümenin yarısının, Asya-Pasifik bölgesinden kaynaklanması öngörülüyor.
IEA Enerji Piyasaları ve Güvenliği Direktörü Keisuke Sadamori, rapor değerlendirmesinde, yaklaşan “LNG dalgasının” küresel gaz piyasalarına rahatlama getireceğini vurgulayarak, “ABD ve Katar’dan gelen yeni LNG arzının fiyatları aşağıya çekeceğini ve gaz ithalatçılarına destek olacağını ancak jeopolitik gerilimler ve ekonomik belirsizliklerin devam ettiğini” ifade etti. Sadamori, “Küresel işbirliği, arz güvenliği için hayati önem taşıyor. Elektrik tüketimindeki artış, birçok bölgede gaz talebini yükseltecek” dedi.
Tarafsız ve doğru habercilik anlayışıyla en güncel gelişmeleri sizlere sunuyoruz. Türkiye ve dünyadan son dakika haberleri, siyaset, ekonomi, teknoloji ve daha fazlası Gazete Demokrat’ta.
Yorum Yap