TÜBA-GEBİP Yıllık Bilimsel Değerlendirme Toplantısı Ankara’da başladı. Toplantıda yenileyici tıp ve nadir toprak elementleri gibi stratejik konular ele alınıyor.
TÜBA-Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülleri Programı (GEBİP) Yıllık Bilimsel Değerlendirme Toplantısı ve TÜBA Genç Akademi Konferansı, Ankara Üniversitesi Didim ÖRSEM Tesisleri’nde başladı. Toplantının ilk gününde yenileyici tıptaki yeni nesil tedaviler ve nadir toprak elementlerinin stratejik önemi masaya yatırıldı.
TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker’in açılış konuşmasını yaptığı etkinlik, genç bilim insanlarının araştırmalarını TÜBA Üyesi bilim insanlarıyla paylaşmalarına, çalışmalarını değerlendirmelerine ve yeni akademik iş birlikleri geliştirmelerine olanak tanıyor. Toplantı, 26 Ekim tarihine kadar devam edecek.
Prof. Dr. Şeker, açılış konuşmasında genç bilim insanlarının desteklenmesi ve bilimsel üretimin sürdürülebilirliğinin önemini vurgulayarak, TÜBA-GEBİP’in sadece ödüllendiren bir program olmadığını, aynı zamanda gençlerin akademik gelişimlerine katkı sağlayan bir platform olduğunu belirtti. Şeker, genç araştırmacıların bilimsel birikimlerini paylaşabilecekleri ve yeni iş birlikleri kurabilecekleri bir akademik ortam oluşturmanın önemine değindi.
Toplantının ilk gününde düzenlenen TÜBA Genç Akademi Konferanslarında, güncel bilimsel araştırmalar iki ayrı oturumda ele alındı. TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Fikrettin Şahin, ‘Fikirden Kliniğe: Yenileyici Tıpta Translasyonel Araştırmalar ve Yeni Nesil Tedaviler’ başlıklı konferansında, temel bilimsel bulguların klinik uygulamalara dönüştürülme süreçlerini değerlendirdi. Kök hücreler, eksozomlar ve biyolojik aktif moleküller temelinde geliştirilen rejeneratif tıp ürünlerinin potansiyeli ve tedavi alanlarındaki olası kullanımları tartışıldı.
TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Zafer Evis ise ‘Nadir Toprak Elementleri: Tarihçe, Jeopolitik Stratejiler, Üretim ve Endüstriyel Uygulamalar’ başlıklı sunumunda, bu elementlerin teknolojik ve stratejik önemini ele aldı. Savunma, enerji ve elektronik sektörlerindeki kullanım alanları, küresel tedarik zincirlerindeki konumları ve jeopolitik etkileri üzerinde duruldu. Eti Maden’in Eskişehir Beylikova’daki nadir toprak elementleri sahası ve yürütülen projeler de değerlendirildi.
Program kapsamında ayrıca TÜBA Genç Akademi Başkanı Doç. Dr. Mürsel Doğrul, Genç Akademi ve üyeleri hakkında bilgilendirme yapacak. TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker’in moderatörlüğünde bir söyleşi de gerçekleştirilecek.
Toplantının 24 ve 25 Ekim tarihlerindeki oturumlarında GEBİP ödül sahibi genç bilim insanları, Fen ve Mühendislik Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilimler alanlarında araştırmalarını sunacak. Programda ayrıca TÜBA Şeref Üyeleri Prof. Dr. Gazi Yaşargil ve Prof. Dr. Aziz Sancar hakkında hazırlanan belgeseller gösterilecek.
Tarafsız ve doğru habercilik anlayışıyla en güncel gelişmeleri sizlere sunuyoruz. Türkiye ve dünyadan son dakika haberleri, siyaset, ekonomi, teknoloji ve daha fazlası Gazete Demokrat’ta.
Yorum Yap