Prof. Dr. Yasemin Ersoy, hantavirüsün kemiricilerden bulaştığını ve paniğe gerek olmadığını belirtti. Bazı türleri insandan insana bulaşsa da salgın riski bulunmuyor.
Prof. Dr. Yasemin Ersoy, son günlerde gündeme gelen hantavirüsün temel bulaş kaynağının kemiriciler olduğunu belirtti. Özellikle bir seyahat gemisinde görülen vakaların ardından merak konusu olan virüsle ilgili Ersoy, paniğe gerek olmadığını vurguladı. Hantavirüsün bazı türlerinin insandan insana bulaşabildiğini ancak mevcut durumda salgın veya pandemi riski bulunmadığını açıkladı.
Hantavirüsün ilk kez 1978’de kemiricilerde tespit edildiğini hatırlatan Prof. Dr. Ersoy, dünyada 40’tan fazla tanımlanmış tür bulunduğunu söyledi. Virüsün ana bulaş kaynağının kemiricilerin idrarı, dışkısı ve tükürüğü olduğunu belirtti. Bu salgılarla temas eden gıdaların veya insanların risk altında olabileceğini kaydetti.
Gemideki vakalarla ilişkilendirilen türün Arjantin’de endemik olan ve insandan insana bulaşabilen bir tür olduğuna dikkat çekti. Bu bulaşın özellikle damlacık yoluyla gerçekleştiğini ve bu nedenle temaslı kişilerin karantinaya alındığını ifade etti.
Prof. Dr. Ersoy, hantavirüsün iki ana klinik tabloya yol açtığını açıkladı. İlk olarak akciğerlerde ödeme neden olan
Tarafsız ve doğru habercilik anlayışıyla en güncel gelişmeleri sizlere sunuyoruz. Türkiye ve dünyadan son dakika haberleri, siyaset, ekonomi, teknoloji ve daha fazlası Gazete Demokrat’ta.
Yorum Yap