Türkiye, yapay zeka destekli robotik projeler için 11 ülke ile CONCERT Japan platformu üzerinden işbirliği yapacak. Projeler için son başvuru tarihi 22 Temmuz.
Türkiye, yapay zeka destekli robotik projeler alanında 11 ülkeyle uluslararası işbirliği yapacak. TÜBİTAK’ın duyurusuna göre, bu işbirliği ‘CONCERT Japan’ platformunun açtığı çağrı kapsamında gerçekleştirilecek.
Avrupa ile Japonya arasındaki bilimsel ve teknolojik işbirliğini geliştirmeyi amaçlayan CONCERT Japan platformu, yeni bir çağrı başlattı. Çağrıya Türkiye’nin yanı sıra Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Japonya, Bulgaristan, Çekya, Estonya, Macaristan, Polonya ve Slovakya’dan fonlayıcı kuruluşlar katılıyor. Ortak çağrı, ‘Gerçek Dünya Uygulamaları İçin Yapay Zeka Destekli Robotik’ başlığını taşıyor.
Bu girişim, özellikle Avrupalı ve Japon araştırmacılar arasındaki uluslararası hareketliliği teşvik etmeyi ve sürdürülebilir, çok taraflı araştırma işbirliğini güçlendirmeyi hedefliyor. Amaç, gerçek dünyada dinamik, yapılandırılmamış ve insan merkezli ortamlarda çalışabilen yapay zeka destekli, uyarlanabilir ve otonom sistemler ile akıllı robotiklerin geliştirilmesidir.
Proje başvuruları, uluslararası işbirliği içermeli ve belirlenen alanlarda disiplinlerarası yaklaşımlarla sunulmalıdır. Her proje konsorsiyumu, biri Japonya’dan ve ikisi çağrıya katılan Avrupa ülkelerinden olmak üzere en az üç uygun proje ortağından oluşmalıdır. Proje başvuruları için son tarih 22 Temmuz olarak belirlendi.
Desteklenecek projeler için Türkiye’de yerleşik yükseköğretim kurumları, eğitim ve araştırma hastaneleri, kamu kurum ve kuruluşları ile katma değer yaratan sermaye şirketleri başvuruda bulunabilecek. Proje süresi en fazla 36 ay olacak. Çağrının Türkiye ayağını TÜBİTAK koordine edecek.
TÜBİTAK’ın proje başına katkısı, kurum hissesi ve proje teşvik ikramiyesi hariç 145 bin avroyu aşmayacak. Yürütücü kuruluşlar için destek üst limitleri; yükseköğretim kurumları, eğitim ve araştırma hastaneleri, kamu kurum ve kuruluşları için 100 bin avro, özel kuruluşlar için ise 145 bin avro olarak belirlendi. Ayrıca, yurt içi ve yurt dışı bilimsel toplantılara katılım için seyahatlere en fazla 175 bin lira ve çalışma ziyaretleri gibi faaliyetlere en fazla 300 bin lira ödenek talep edilebilecek.
Destek oranları, kurum türüne göre değişiklik gösterecek. Yükseköğretim kurumları, eğitim ve araştırma hastaneleri ile kamu kurum ve kuruluşları yüzde 100, büyük ölçekli özel kuruluşlar yüzde 60 ve KOBİ’ler yüzde 75 oranında desteklenecek. Başvuru sonuçlarının ise Aralık ayında açıklanması planlanıyor.
Yapay zeka destekli robotik alanındaki hızlı gelişmelerin endüstri ve hizmetler başta olmak üzere pek çok alanda toplumsal dönüşüm yaratması bekleniyor. Bu nedenle ortaya çıkacak projelerin stratejik öneme sahip olduğu belirtiliyor.
Tarafsız ve doğru habercilik anlayışıyla en güncel gelişmeleri sizlere sunuyoruz. Türkiye ve dünyadan son dakika haberleri, siyaset, ekonomi, teknoloji ve daha fazlası Gazete Demokrat’ta.
Yorum Yap