Bursa’da ilk çeyrekte üretilen 86 bin 629 otomobilin 44 bin 99’u ihraç edildi. Kentin otomotiv ihracatındaki payı yüzde 41,5’e ulaştı.
Türkiye’nin otomotiv üretiminde kilit rol oynayan Bursa, bu yılın ilk üç ayında üretilen her iki otomobilden birini ihraç ederek önemli bir başarıya imza attı. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) verilerine göre, Bursa’da ocak-mart döneminde 86 bin 629 otomobil üretildi. Bu üretimin 44 bin 99 adedi ihraç edilerek, toplam otomobil dış satımının yüzde 41,5’ini oluşturdu.
Kentte üretilen toplam otomobillerin yüzde 50,9’unun yurt dışına gönderilmesi, Bursa’nın otomotiv sektöründeki ihracat gücünü gözler önüne serdi. Bu rakam, Bursa’da üretilen otomobillerin yarısından fazlasının ihraç edildiği anlamına geliyor.
OYAK Renault ve TOFAŞ gibi Bursa merkezli otomotiv devleri, bu ihracat başarısında kilit rol oynadı. OYAK Renault, 44 bin 96 adetlik ihracatıyla Türkiye genelinde otomobil ihracatında ilk sırada yer aldı. Toyota ise 32 bin 672 adetle ikinci, Hyundai Motor Türkiye ise 29 bin 570 adetle üçüncü sırada konumlandı.
Sakarya’da faaliyet gösteren Toyota, ilk çeyrekte 54 bin 335 otomobil imal ederek toplam üretimde ikinci sırayı aldı. Kocaeli’deki Hyundai Motor Türkiye 40 bin 400 adetle üçüncü, Bursa’daki TOFAŞ ise 12 bin 921 otomobil üretimiyle dördüncü oldu. Bu veriler, Türkiye otomotiv sanayisinin üretim ve ihracat performansının önemli bir bölümünün Bursa ve çevresindeki tesislerden kaynaklandığını gösteriyor.
Tarafsız ve doğru habercilik anlayışıyla en güncel gelişmeleri sizlere sunuyoruz. Türkiye ve dünyadan son dakika haberleri, siyaset, ekonomi, teknoloji ve daha fazlası Gazete Demokrat’ta.
Yorum Yap