Son Dakika
--:--:--

EIA, Orta Doğu Gerilimi Nedeniyle Petrol Fiyat Tahminlerini Yükseltti

EIA, Orta Doğu’daki gerilimler ve Hürmüz Boğazı riski nedeniyle 2024 Brent petrol fiyatı tahminini 78,84 dolara çıkardı. Küresel piyasalar diken üstünde.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
EIA, Orta Doğu Gerilimi Nedeniyle Petrol Fiyat Tahminlerini Yükseltti

ABD Enerji Bilgi İdaresi (EIA), Mart 2026 Kısa Dönem Enerji Görünümü Raporu’nda 2024 yılı Brent türü ham petrol varil fiyatı tahminini 78,84 dolara yükseltti. Orta Doğu’daki artan jeopolitik gerilimleri ve Hürmüz Boğazı’nın olası kapanma riskini gerekçe gösteren EIA, önceki raporda Brent için 57,69 dolar öngörmüştü.

Rapora göre, Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün ortalama varil fiyatı 2024 için 73,61 dolar olarak belirlendi. Geçen ayki tahminde WTI için 53,42 dolar seviyesi öngörülüyordu. EIA, 2025 yılı için Brent petrolün ortalama varil fiyatını 64,47 dolar, WTI’nin ise 60,81 dolar olarak tahmin etti.

Orta Doğu Gerilimi Fiyatları Yükseltti

Petrol fiyatlarına yönelik görünümde, ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırıları ile Tahran’ın misillemeleri sonrası Orta Doğu’da tırmanan gerilimler belirleyici rol oynadı. EIA, spot piyasada 27 Şubat’ta varil başına 71 dolar seviyesinde seyreden Brent petrolün, 28 Şubat’ta Orta Doğu’da başlayan askeri operasyonların ardından 9 Mart’ta 104 dolara yükseldiğini kaydetti. Bu artış, Eylül 2023’ten bu yana görülen en yüksek seviyeyi işaret etti.

Raporda, küresel petrol arzının yaklaşık yüzde 20’sinin geçtiği kritik enerji geçiş noktası olan Hürmüz Boğazı’nın uzun süre kapalı kalmasının fiyatları yükseltmeye devam edebilecek en büyük risk olduğu vurgulandı. Model çalışmalarının hızla değişen ve belirsiz bir ortamda varsayımlara dayanmak zorunda kaldığı belirtildi.

Durdurulan petrol üretiminin nisan başında zirveye ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu durumun büyük ölçüde Irak’ta, daha sınırlı ölçüde ise Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’da gerçekleşeceği öngörüldü. Hürmüz Boğazı’ndan geçişlerin yeniden başlamasıyla üretim kesintilerinin kademeli olarak azalacağı beklendiği ifade edildi.

Kısa vadede petrol akışlarındaki aksamalar, üretim kesintileri ve devam eden risk primi nedeniyle Brent petrol fiyatının yılın ikinci çeyreğinde varil başına ortalama 91 dolar seviyesinde kalacağı öngörülüyor.

OPEC+ grubunun 2027’ye ilişkin üretim hedeflerini bu yılın dördüncü çeyreğine kadar açıklaması beklenmiyor. Küresel petrol stoklarında artış beklendiği için grubun gelecek yıl üretimi kayda değer ölçüde artırması olası görünmüyor.

OPEC+’nın 1 Mart’ta düşük petrol stoklarına ilişkin beklentiler doğrultusunda nisandan itibaren üretimi günlük toplam 206 bin varil artırma kararı aldığı anımsatıldı. Grubun bir sonraki üretim kararını 5 Nisan’da açıklaması bekleniyor.

Küresel Petrol Arzı ve ABD Üretimi

ABD’de günlük ortalama ham petrol üretiminin bu yıl 13 milyon 610 bin varil olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Bu miktar, önceki raporda 13 milyon 600 bin varil olarak tahmin edilmişti. Gelecek yıl ise üretimin günlük ortalama 13 milyon 830 bin varil olacağı öngörülüyor; önceki tahmin 13 milyon 320 bin varil seviyesindeydi.

Öte yandan, bu yıl küresel petrol arzının günlük ortalama 107 milyon 40 bin varil, küresel petrol tüketiminin ise 105 milyon 170 bin varil seviyesinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor. 2027’de ise küresel arzın günlük ortalama 109 milyon 610 bin varile, tüketimin ise 106 milyon 610 bin varile ulaşması bekleniyor.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Kurumlar Vergisi Beyannamesi Son Teslim Tarihi Bugün
Kurumlar Vergisi Beyannamesi Son Teslim Tarihi Bugün
Avrasya Tüneli’nden 9 Yılda 180 Milyon Geçiş Bakan Uraloğlu Verileri Açıkladı
Avrasya Tüneli’nden 9 Yılda 180 Milyon Geçiş Bakan Uraloğlu Verileri Açıkladı
Bakan Şimşek Reform Programını Kararlılıkla Uygulayacağız Dedi
Bakan Şimşek Reform Programını Kararlılıkla Uygulayacağız Dedi
Hürmüz Boğazı’ndaki Gerilim Enerji Fiyatlarını Yükseltti
Hürmüz Boğazı’ndaki Gerilim Enerji Fiyatlarını Yükseltti
Jerome Powell’ın Fed Başkanlığı Dönemi Sona Ererken Gözler Halefine Çevrildi
Jerome Powell’ın Fed Başkanlığı Dönemi Sona Ererken Gözler Halefine Çevrildi
Yerli Turistlerin Giyecek ve Hediyelik Eşya Harcamaları 100 Milyar Lirayı Aştı
Yerli Turistlerin Giyecek ve Hediyelik Eşya Harcamaları 100 Milyar Lirayı Aştı
Haberin Doğru Adresi
Gazete Demokrat

Tarafsız ve doğru habercilik anlayışıyla en güncel gelişmeleri sizlere sunuyoruz. Türkiye ve dünyadan son dakika haberleri, siyaset, ekonomi, teknoloji ve daha fazlası Gazete Demokrat’ta.

2025 Gazete Demokrat © Tüm hakları saklıdır. Seobaz Haber Teması