Son Dakika
--:--:--

Hürmüz Boğazı Gerginliği: Petrol Piyasalarında Sert Yükseliş Beklentisi

İran’ın Hürmüz Boğazı’nda gemi geçişlerini durdurduğu iddiaları petrol fiyatlarını yükseltti. Uzmanlar, piyasaların sert tepki vermesini bekliyor.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Hürmüz Boğazı Gerginliği: Petrol Piyasalarında Sert Yükseliş Beklentisi

İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun Hürmüz Boğazı’ndan geçen gemilere yönelik geçişleri durdurduğu iddiaları, küresel enerji piyasalarında tedirginliğe yol açtı. Henüz İran’dan resmi bir açıklama gelmese de, uluslararası haber kaynakları bölgedeki gemilere yönelik uyarıların yapıldığını belirtiyor.

Piyasalar Gelişmelere Nasıl Tepki Verecek?

Hürmüz Boğazı’ndaki ticari gemi trafiğinin tamamen durmadığı, bazı gemilerin rotalarını değiştirdiği ve bazılarının ise beklemeye geçtiği bildiriliyor. Uzmanlar, piyasaların açılmasıyla birlikte jeopolitik risklerin hızla fiyatlara yansıyacağını öngörüyor.

Washington Arap Körfez Ülkeleri Enstitüsü Misafir Öğretim Üyesi Kate Dourian, olası bir askeri çatışmanın piyasa dinamiklerini değiştireceğini vurguladı. Asya piyasalarının açılmasıyla ham petrol fiyatlarında 10 doların üzerinde bir artışın görülebileceğini ifade etti.

Boğazın Kapanması Küresel Etkileri Neler Olur?

Hürmüz Boğazı, dünya petrol arzının yaklaşık üçte birinin geçiş noktası konumunda. Günlük 20 milyon varil petrol ve petrol ürünü bu boğazdan taşınıyor ve bu durum, olası bir kapanmanın küresel enerji piyasaları üzerindeki etkisini artırıyor.

George Mason Üniversitesi Öğretim Üyesi Umud Shokri, boğazın kapanması durumunda Brent petrol fiyatının başlangıçta yüzde 20 ila 50 arasında artabileceğini belirtiyor. Stratejik rezervlerin kullanılması piyasa şokunu kısmen azaltabilirken, panik alımları ve jeopolitik risk primi fiyatlardaki dalgalanmayı artırabilir.

Shokri, boğazın kapanmasıyla petrol ve LNG arzında yaşanacak kesintilerin fiyatları kısa vadede 100-150 dolar bandına taşıyabileceğini ve ABD’de benzin fiyatlarının da önemli ölçüde artabileceğini öngörüyor. Bu durumun enflasyon beklentilerini yükselterek ABD Merkez Bankası’nın para politikaları üzerinde baskı oluşturabileceği ifade ediliyor.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Kurban Bayramı Deri Sektörüne 1.5 Milyar Dolarlık Katkı Sağlayacak
Kurban Bayramı Deri Sektörüne 1.5 Milyar Dolarlık Katkı Sağlayacak
ABD İran Uzlaşısı Petrol Fiyatlarını Düşürdü
ABD İran Uzlaşısı Petrol Fiyatlarını Düşürdü
Ticaret Bakanı Bolat Firmalara 10 Yılda 783 Milyon Lira URGE Desteği Verildiğini Açıkladı
Ticaret Bakanı Bolat Firmalara 10 Yılda 783 Milyon Lira URGE Desteği Verildiğini Açıkladı
Borsa İstanbul Günü Yükselişle Tamamladı
Borsa İstanbul Günü Yükselişle Tamamladı
Site Aidatlarına Yeni Yetki Deprem Konutlarına Hibe Desteği Resmi Gazete’de
Site Aidatlarına Yeni Yetki Deprem Konutlarına Hibe Desteği Resmi Gazete’de
Çiftçilere 6.4 Milyar TL Destek Ödemesi Bugün Yapılıyor
Çiftçilere 6.4 Milyar TL Destek Ödemesi Bugün Yapılıyor
Haberin Doğru Adresi
Gazete Demokrat

Tarafsız ve doğru habercilik anlayışıyla en güncel gelişmeleri sizlere sunuyoruz. Türkiye ve dünyadan son dakika haberleri, siyaset, ekonomi, teknoloji ve daha fazlası Gazete Demokrat’ta.

2025 Gazete Demokrat © Tüm hakları saklıdır. Seobaz Haber Teması