Son Dakika
--:--:--

Hürmüz Boğazı Gerilimi: Petrol Piyasalarında Sert Yükseliş Beklentisi

Hürmüz Boğazı’ndaki gerilim, petrol piyasalarında sert yükseliş beklentilerini beraberinde getirdi. Uzmanlar, fiyatlarda yaşanacak olası artışları değerlendiriyor.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Hürmüz Boğazı Gerilimi: Petrol Piyasalarında Sert Yükseliş Beklentisi

İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun Hürmüz Boğazı’ndan geçecek gemilere yönelik olumsuz mesajlar gönderdiği iddiaları, küresel enerji piyasalarında tedirginliğe yol açtı. Boğazın kapatıldığına dair resmi bir açıklama yapılmazken, bazı gemilerin rotalarını değiştirdiği ve beklemeye geçtiği belirtiliyor.

Piyasalar Gelişmeleri Yakından İzliyor

Uzmanlar, piyasaların açılmasıyla birlikte jeopolitik risklerin hızla fiyatlara yansıyacağını öngörüyor. Hürmüz Boğazı’ndan günlük yaklaşık 20 milyon varil petrol ve petrol ürünü taşınıyor olması, olası bir aksamanın etkilerini artırabilir.

Washington Arap Körfez Ülkeleri Enstitüsü’nden Kate Dourian, doğrudan askeri çatışmaya geçilmesinin piyasa dinamiklerini değiştirdiğini vurguladı. Dourian, Asya piyasalarının açılmasıyla ham petrol fiyatlarında 10 doların üzerinde bir artışın görülebileceğini ifade etti.

Brent Petrol İçin Yüzde 50 Artış Senaryosu

George Mason Üniversitesi’nden Umud Shokri, Hürmüz Boğazı’nın kapanması durumunda Brent petrol fiyatının başlangıçta yüzde 20 ila 50 arasında yükselebileceğini belirtti. Stratejik rezervlerin kullanımı piyasa şokunu kısmen azaltabilirken, panik alımları ve spekülatif hareketler dalgalanmayı artırabilir.

Shokri, boğazın kapanmasının ABD’de benzin fiyatlarını artırarak enflasyon beklentilerini yükseltebileceğine de dikkat çekti. Bu durumun, ABD Merkez Bankası’nın para politikalarını etkileyebileceği öngörülüyor.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Devlet Bahçeli, İstanbul’un Fethi’nin 573. Yıl Dönümünü Kutladı
Devlet Bahçeli, İstanbul’un Fethi’nin 573. Yıl Dönümünü Kutladı
Beyaz Saray İran’ın Yayınladığı Taslağı Yalanladı
Beyaz Saray İran’ın Yayınladığı Taslağı Yalanladı
İsrail Ateşkese Rağmen Lübnan’da Sağlık Merkezini Vurdu
İsrail Ateşkese Rağmen Lübnan’da Sağlık Merkezini Vurdu
Lübnan’da İsrail Tehditleri Sürüyor Sur ve Çevresi İçin Yeni Uyarılar
Lübnan’da İsrail Tehditleri Sürüyor Sur ve Çevresi İçin Yeni Uyarılar
ABD basını anlaşma iddia etti İran basını yalanladı
ABD basını anlaşma iddia etti İran basını yalanladı
Milli Hızlı Tren 240 Km Hız Testini Başarıyla Tamamladı
Milli Hızlı Tren 240 Km Hız Testini Başarıyla Tamamladı
Haberin Doğru Adresi
Gazete Demokrat

Tarafsız ve doğru habercilik anlayışıyla en güncel gelişmeleri sizlere sunuyoruz. Türkiye ve dünyadan son dakika haberleri, siyaset, ekonomi, teknoloji ve daha fazlası Gazete Demokrat’ta.

2025 Gazete Demokrat © Tüm hakları saklıdır. Seobaz Haber Teması