Son Dakika
--:--:--

Yıldırım Sondaj Gemisi İlk Görevine Karadeniz’de Başlıyor

Türkiye’nin yeni sondaj gemisi Yıldırım, ilk görev yeri Karadeniz’deki Türkali-16 kuyusuna hareket etti. Gemi, 20 Mayıs’ta alt tamamlama faaliyetlerine başlayacak.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Yıldırım Sondaj Gemisi İlk Görevine Karadeniz’de Başlıyor

Türkiye’nin enerji arama ve üretim çalışmalarındaki yeni gücü Yıldırım Derin Deniz Sondaj Gemisi, ilk görev yeri olan Karadeniz’deki Türkali-16 kuyusunda alt tamamlama faaliyetlerine başlamak üzere Filyos Limanı’ndan ayrıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, gemi 20 Mayıs’ta operasyona başlayacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 30 Aralık 2025’te duyurduğu ve ismini ‘Yıldırım’ olarak belirlediği sondaj gemisi, 4 Aralık 2025’te Türkiye’ye ulaşmıştı. Mersin Taşucu Limanı’na yanaşan gemi, burada yapılan hazırlıkların ardından Karadeniz’e doğru yolculuğuna başladı.

Yıldırım Gemisi Filyos’a Ulaştı Kule Montajı Tamamlandı

Yıldırım, 21 Ocak’ta Mersin’den ayrılarak sırasıyla Çanakkale ve İstanbul Boğazı’ndan geçti. 27 Ocak’ta Filyos Limanı’na ulaşan geminin, boğaz geçişleri için sökülen 1010 ton ağırlığındaki sondaj kulesinin üst kısmı, limana yanaştıktan sonra yerine monte edildi.

Kule montajının tamamlanmasının ardından geminin sondaj, gemi ve sualtı sistemlerinin devreye alınması ve kontrolleri gerçekleştirildi. Tüm testlerden başarıyla geçen Yıldırım, operasyonel hale getirildi.

Yıldırım’ın göreve başlamasıyla Türkiye’nin Karadeniz’deki derin deniz sondaj gemisi sayısı Fatih, Yavuz, Kanuni ve Abdülhamid Han ile birlikte 5’e yükseldi. Bu durum, ülkenin arama ve üretim kabiliyetini artıracak.

Güney Kore’de 2024 yılında inşa edilen ve Türkiye’nin enerji filosuna katılan Yıldırım, 12 bin metreye kadar sondaj yapabilme kapasitesine sahip. 228 metre uzunluğunda ve 42 metre genişliğindeki ‘7. nesil ultra derin deniz sondaj gemisi’, 200 personel için yaşam alanı ve helikopter pisti de barındırıyor.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Ticaret Bakanı Bolat İslahiye Gümrük Kapısı İçin Tarih Verdi
Ticaret Bakanı Bolat İslahiye Gümrük Kapısı İçin Tarih Verdi
Bakan Yumaklı Tarımda Dijital Dönüşüm İçin Strateji Belgesini Duyurdu
Bakan Yumaklı Tarımda Dijital Dönüşüm İçin Strateji Belgesini Duyurdu
Türkiye Ekonomisi 2026 İlk Çeyreğinde Yüzde 2,5 Büyüdü
Türkiye Ekonomisi 2026 İlk Çeyreğinde Yüzde 2,5 Büyüdü
2026 Yılı TMO Hububat Alım Fiyatları Belli Oldu
2026 Yılı TMO Hububat Alım Fiyatları Belli Oldu
Türkiye İlk Yerli Salep Çeşitlerini Tescilledi
Türkiye İlk Yerli Salep Çeşitlerini Tescilledi
Ticaret Bakanı Ömer Bolat Mayıs Ayı Dış Ticaret Verilerini Açıkladı
Ticaret Bakanı Ömer Bolat Mayıs Ayı Dış Ticaret Verilerini Açıkladı
Haberin Doğru Adresi
Gazete Demokrat

Tarafsız ve doğru habercilik anlayışıyla en güncel gelişmeleri sizlere sunuyoruz. Türkiye ve dünyadan son dakika haberleri, siyaset, ekonomi, teknoloji ve daha fazlası Gazete Demokrat’ta.

2025 Gazete Demokrat © Tüm hakları saklıdır. Seobaz Haber Teması