Güneydoğu Anadolu’dan yılın ilk 3 ayında 164 ülkeye yapılan hububat ihracatı 871 milyon doları aştı. Ayçiçeği tohumu yağı öne çıkarken, Irak en büyük alıcı oldu.
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) verilerine göre, bu yılın ilk üç ayında 164 ülkeye 1 milyon 79 bin 887 ton ürün gönderildi. Bu ihracat karşılığında 871 milyon 282 bin dolar gelir elde edildi.
Söz konusu dönemde en fazla satış yapılan ve geçen yıla göre en çok artış gösteren ürün kalemi ayçiçeği tohumu yağı oldu. Orta Doğu’ya yapılan ihracat geçen yıla kıyasla yüzde 20,8 düşüşle 340 milyon 701 bin dolara geriledi.
Bölgedeki savaşlar nedeniyle Orta Doğu’ya yapılan ihracatta düşüş yaşanırken, Afrika ülkelerine yapılan ihracat yüzde 20,9, Amerika ülkelerine yapılan ihracat ise yüzde 22,9 oranında artış gösterdi. Bu dönemde en çok ihracat yapılan ülke 192 milyon 774 bin dolarla Irak olarak kayıtlara geçti.
Güneydoğu Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, Orta Doğu’daki gelişmelerin enerji ve lojistik dengelerini yeniden şekillendirdiğini belirtti. Hürmüz Boğazı’ndaki risk artışı ve enerji arzındaki belirsizliklerin Türkiye’nin lojistik merkez olma potansiyelini güçlendirdiğini ifade etti.
Kadooğlu, küresel tarım piyasalarında ihracatçılar üzerinde baskı yaratan unsurların bir süre daha devam etmesini beklediklerini söyledi. Karadeniz havzasındaki güçlü üretim beklentileri nedeniyle fiyat odaklı rekabetin artacağı bir döneme girildiğini vurguladı. Bu durumun özellikle buğday unu, makarna ve ayçiçeği yağı gibi temel ürünlerde daha belirleyici olacağını öngördü.
Enerji, gübre ve lojistik maliyetlerindeki artışın üretim maliyetlerine yansımasının, sadece ihracat fiyatlarını değil, aynı zamanda ticaretin kontrat yapısını, risk iştahını ve pazar tercihlerini de doğrudan etkilediğini belirtti. Kadooğlu, mevcut dönemi jeopolitik bir kırılma olarak değil; fiyatlama davranışlarından tedarik zincirlerine, rekabet dengelerinden üretim planlamasına kadar uzanan çok katmanlı bir dönüşüm süreci olarak değerlendirmek gerektiğini sözlerine ekledi.
Tarafsız ve doğru habercilik anlayışıyla en güncel gelişmeleri sizlere sunuyoruz. Türkiye ve dünyadan son dakika haberleri, siyaset, ekonomi, teknoloji ve daha fazlası Gazete Demokrat’ta.
Yorum Yap