Son Dakika
--:--:--

İran Dini Lideri Hamaney, ABD-İsrail Saldırısında Öldürüldü İddiası

İran medyası, Ayetullah Ali Hamaney’in ABD-İsrail saldırısında öldürüldüğünü duyurdu. Ülkede yas ilan edildi. Peki Hamaney kimdi?

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
İran Dini Lideri Hamaney, ABD-İsrail Saldırısında Öldürüldü İddiası

İran medyası, dini lider Ayetullah Ali Hamaney’in ABD ve İsrail’in düzenlediği saldırılarda hayatını kaybettiğini duyurdu. Hamaney’in ölümü üzerine İran’da 40 günlük yas ve 7 günlük resmi tatil ilan edildi.

Hamaney’in Ölümü ve Sonrası

Hamaney’in cumartesi sabahı erken saatlerde ofisinde öldürüldüğü belirtildi. İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani’nin de aynı saldırıda öldürüldüğü açıklandı.

Ayetullah Ali Hamaney Kimdir?

19 Nisan 1939’da Meşhed’de doğan Ayetullah Ali Hamaney, dini eğitimini Meşhed ve Kum kentlerinde tamamladı. 1962’de Ayetullah Humeyni’nin Şah’a karşı başlattığı harekete katılarak çeşitli defalar tutuklandı ve sürgüne gönderildi.

1978’de İslam Cumhuriyeti Partisi’nin kurucuları arasında yer alan Hamaney, devrim sonrası Temmuz 1979’da İran İslam Cumhuriyeti Savunma Bakanı Yardımcısı oldu. Kasım 1979’da İslam İnkılabı Muhafızları Ordusu Başkanlığı’na atandı ve aynı yıl Tahran Cuma namazı imamlığı görevini üstlendi.

1980’de İmam Humeyni tarafından İran Yüksek Savunma Şurası’na temsilci olarak atandı ve aynı yıl Tahran milletvekili olarak Meclis’e seçildi. 27 Haziran 1981’de Tahran Ebuzer Camisi’ndeki bombalı saldırıda ağır yaralandı. Ekim 1981’de Cumhurbaşkanı seçildi ve 1985’te yeniden aynı göreve geldi.

Humeyni’nin vefatının ardından 1989’da Uzmanlar Meclisi tarafından ülke lideri (Rehber) olarak seçildi. Yönetimi boyunca Batı karşıtı bir duruş sergileyen Hamaney, Rusya ve Çin ile yakın ilişkiler kurmaya çalıştı.

İran’da Cumhurbaşkanı sınırlı yetkilere sahipken, Lider makamı anayasal yetkilerle iç ve dış politikada son sözü söyleme yetkisine sahiptir. Silahlı Kuvvetler Başkomutanı olarak iç güvenlik ve dış politikada belirleyici bir rol üstlenmiştir. Son yıllarda, yönetim sorunları ve ekonomik problemlerden kaynaklanan protestolarda Hamaney, yönetim karşıtı eylemcilerin hedefi haline gelmişti.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Yalova Armutlu Yolu Yarın Hizmete Açılıyor
Yalova Armutlu Yolu Yarın Hizmete Açılıyor
Emniyet Genel Müdürü Mahmut Demirtaştan 23 Nisan Mesajı
Emniyet Genel Müdürü Mahmut Demirtaştan 23 Nisan Mesajı
Çevre Bakanlığı 2026 İlk Yarısında Milyarlarca Lira Ceza Kesti
Çevre Bakanlığı 2026 İlk Yarısında Milyarlarca Lira Ceza Kesti
81 ilde göçmen kaçakçılığı operasyonu 25 organizatör yakalandı
81 ilde göçmen kaçakçılığı operasyonu 25 organizatör yakalandı
Doğu Akdeniz Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi 20 Temmuzda Devreye Giriyor
Doğu Akdeniz Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi 20 Temmuzda Devreye Giriyor
18 İlde Narkotik Operasyonu 59 Tutuklama
18 İlde Narkotik Operasyonu 59 Tutuklama
Haberin Doğru Adresi
Gazete Demokrat

Tarafsız ve doğru habercilik anlayışıyla en güncel gelişmeleri sizlere sunuyoruz. Türkiye ve dünyadan son dakika haberleri, siyaset, ekonomi, teknoloji ve daha fazlası Gazete Demokrat’ta.

2025 Gazete Demokrat © Tüm hakları saklıdır. Seobaz Haber Teması