Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kritik bir toplantı gerçekleşti. TBMM Başkanı Kurtulmuş’un ev sahipliğindeki görüşmede, farklı siyasi partilerden temsilciler “Terörsüz Türkiye” hedefiyle taslak metin üzerinde önemli uzlaşı sinyalleri verdi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) siyasi arenanın önemli aktörlerini bir araya getiren kritik bir buluşma gerçekleşti. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un ev sahipliğinde, “Terörsüz Türkiye” hedefiyle kurulan tarihi komisyonun üyeleri, yaklaşık 3,5 saat süren bir toplantıda önemli konuları masaya yatırdı.
Basına kapalı yürütülen bu gizli zirveye, AK Parti Grup Başkanvekili Abdulhamit Gül, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, Yeni Yol Partisi Grup Başkanı Bülent Kaya ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek gibi farklı siyasi renklerden temsilciler katılım sağladı. Bu isimler, ülkenin geleceği için ortak bir zemin arayışında olduklarının sinyalini verdi.
Toplantı öncesinde gazetecilerin meraklı sorularını yanıtlayan isimlerden biri MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız’dı. Yıldız, komisyonun hazırladığı taslak raporun içeriğine dair spekülasyonları gidererek, “Öyle 6 madde, 7 madde diye bir şey yok. Bir sınırı yok. Taslak üzerine çalışacağız.” diyerek net bir açıklama getirdi.
Suriye’deki gelişmelerin “Terörsüz Türkiye” sürecine olası etkileri de gündeme geldi. Yıldız, bu konudaki iyimserliğini şu sözlerle dile getirdi: “Lehe olur, olsa. Yansıması, lehe yansıma olur. İşler kolaylaşır. Bir engel gibi duruyordu, o engel de kalkmış gibi gözüküyor şimdilik.” Bu ifade, bölgesel dinamiklerin iç siyaseti olumlu etkileyebileceği beklentisini ortaya koydu.
Raporun ne zaman tamamlanacağına dair soruya ise Yıldız, bugünden ziyade bu ay içinde bitmesini beklediğini belirtti.
CHP Grup Başkanvekili Murat Emir de toplantı öncesi basının karşısına çıkan isimlerdendi. Suriye’deki son durumun sürece etkilerini değerlendiren Emir, Türkiye’nin barışı, demokrasisi, adaleti ve hukuk devleti için ortak akıl geliştirmenin önemine dikkat çekti.
Emir’in üzerinde durduğu ana tema, Suriye’de “herkesi kapsayacak, kimseyi dışarıda bırakmayacak, Türkmenleri, Arapları, Alevileri, Dürzileri, hiçbir grubu dışarıda bırakmayacak, herkesi vatandaşlık temelinde buluşturacak, barış içerisinde yaşatacak bir anayasal demokrasinin kurulması” hedefiydi. Ayrıca devletin bu noktada yapıcı ve itidalli olması gerektiğini vurguladı. Bölgede silahların susmasının Türkiye’ye her zaman olumlu yansıyacağını da ekledi.
Raporun bitiş tarihi konusunda da Emir, “Bugün sona ermez. Süreci dikkatli bir şekilde çalışıyoruz, zamanlama konusunda bir baskımız yok. Ama çok uzamaması gerektiğini de elbette hepimiz görüyoruz. Gerekirse daha yoğun ve sıkı da çalışılabilir.” ifadeleriyle sürece dair detay verdi. Önlerindeki hedefin, demokratikleşmeyi, adaleti ve toplumsal barışı geniş bir perspektifle ele alan, herkesin sahipleneceği “tarihi bir metin” oluşturmak olduğunu vurguladı.
Yaklaşık üç buçuk saat süren görüşmelerin ardından MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, toplantının verimli geçtiğini ve tüm ayrıntıların masaya yatırıldığını açıkladı. Taslak rapor üzerinde önemli bir uzlaşı sağlandığını kaydeden Yıldız, “Üstüne bir daha çalışırız, ondan sonra bitiririz. Kaç sayfa belli değil. Her türlü ayrıntıya girdik. Uzlaşma var.” sözleriyle atmosferin pozitif olduğunu aktardı.
Bir gazetecinin “Bir süreç yasası var mı?” sorusuna Yıldız’ın “Var.” yanıtı, komisyonun somut adımlar atmaya hazırlandığına işaret etti. Sürecin “Tam bir uyum içerisinde bitecek inşallah.” sözleriyle de olumlu bir tablo çizdi.
MHP’nin özellikle dile getirdiği “Umut hakkı” konusu da gündeme geldi. Yıldız, bu hakkın kendi partileri için başından beri öncelikli olduğunu yineledi. Toplantıların hız kesmeyeceğini ve perşembe günü yeni bir görüşmenin daha yapılabileceğini de sözlerine ekledi.
Meclis’teki bu kritik buluşma, Türkiye’nin geleceği adına ortak akıl ve uzlaşı kültürüyle atılan önemli bir adım olarak kayıtlara geçti. Gözler şimdi, komisyonun tamamlayacağı “tarihi metin”de.
Tarafsız ve doğru habercilik anlayışıyla en güncel gelişmeleri sizlere sunuyoruz. Türkiye ve dünyadan son dakika haberleri, siyaset, ekonomi, teknoloji ve daha fazlası Gazete Demokrat’ta.
Yorum Yap