Kuyrukluyıldız 3I/ATLAS, Güneş’e Yaklaştı Michigan Eyalet Üniversitesi’nden astronom Darryl Seligman’ın aktardığı bilgilere göre, Güneş’e 203 milyon kilometre kadar yaklaşan kuyrukluyıldız 3I/ATLAS, şu an Dünya’dan görülemiyor çünkü Güneş’in arkasında. Ancak Seligman’a göre, birkaç hafta içinde teleskoplarla yeniden gözlemlenebilecek. Yeniden Görülebilir Olacak Kuyrukluyıldız, EarthSky’e göre 11 Kasım’dan itibaren şafak öncesi saatlerde teleskoplar aracılığıyla izlenebilecek. Avrupa Uzay Ajansı…
Kuyrukluyıldız 3I/ATLAS, Güneş’e Yaklaştı
Michigan Eyalet Üniversitesi’nden astronom Darryl Seligman’ın aktardığı bilgilere göre, Güneş’e 203 milyon kilometre kadar yaklaşan kuyrukluyıldız 3I/ATLAS, şu an Dünya’dan görülemiyor çünkü Güneş’in arkasında. Ancak Seligman’a göre, birkaç hafta içinde teleskoplarla yeniden gözlemlenebilecek.
Yeniden Görülebilir Olacak
Kuyrukluyıldız, EarthSky’e göre 11 Kasım’dan itibaren şafak öncesi saatlerde teleskoplar aracılığıyla izlenebilecek. Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ise 19 Aralık’ta 3I/ATLAS’ın Dünya’ya en fazla 270 milyon kilometre yaklaşacağını ve herhangi bir tehdit oluşturmadığını duyurdu.
Kuyrukluyıldız Güneş Sistemi’nden Geçti
Güneş Sistemi’nden geçen üçüncü yıldızlararası cisim olan 3I/ATLAS, 1 Temmuz’da keşfedildi. Her gözlemi, Güneş Sistemi dışındaki kökeni hakkında yeni bilgiler sunuyor.
Buz, Gaz ve Antik Yıldız Tozu
Kuyrukluyıldızlar genellikle “kirli kartopu” olarak tanımlanır. İçerisinde buz, kaya ve toz bulunduran çekirdekler, yıldızlara yaklaştıkça ısınarak gaz ve toz salarlar. Bu süreç, kuyrukluyıldızın parlak kuyruğunu oluşturur.
NASA ve ESA’nın Güçlü Teleskopları
NASA ve ESA’ya ait Hubble, James Webb ve SPHEREx gibi güçlü teleskoplar, 3I/ATLAS’ı incelemek için kullanıldı. Bu gözlemler, kuyrukluyıldızın karbondioksit, su, karbon monoksit, karbonil sülfür ve su buzu saldığını ortaya koydu.
11 Milyar Yıllık Bir Yolcu
Michigan Üniversitesi’nden yapılan araştırmaya göre 3I/ATLAS’ın yaşı 3 ila 11 milyar yıl arasında değişmektedir. Karbondioksitin kolayca gaz fazına geçmesi, kuyrukluyıldızın Güneş’e gelmeden önce başka bir yıldıza hiç yaklaşmadığını göstermektedir.
Mars ve Ötesinden İzleniyor
3 Ekim’de Mars’a 30 milyon kilometre kadar yaklaşan kuyrukluyıldız, ESA’nın ExoMars Trace Gas Orbiter uydusu tarafından görüntülendi. Kasım ayında ESA’nın JUICE misyonu da 3I/ATLAS’ı gözlemlemeyi planlıyor. Ancak bu verilerin Dünya’ya ulaşması Şubat 2026’ya kadar sürebilir.
Bilim insanları, kuyrukluyıldızın Güneş’e yakın geçişinde saldığı maddelerin analizinin, cismin köken aldığı yıldız sistemine ve yıldızlararası nesnelerin kimyasal yapısına ışık tutacağını belirtiyor.
Tarafsız ve doğru habercilik anlayışıyla en güncel gelişmeleri sizlere sunuyoruz. Türkiye ve dünyadan son dakika haberleri, siyaset, ekonomi, teknoloji ve daha fazlası Gazete Demokrat’ta.
Yorum Yap