Enerji Bakanı Bayraktar, Küresel LPG Haftası’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin LPG pazarındaki konumunu ve Afrika’da temiz pişirme için LPG’nin önemini vurguladı. Konuyu COP31’de gündeme taşıyacağını belirtti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, İstanbul’da düzenlenen Dünya Sıvı Gaz Birliği’nin (WLPGA) Likit Gaz Haftası’nda küresel LPG sektörü temsilcilerine hitap etti. Bakan Bayraktar, küresel enerji piyasalarındaki mevcut zorluklara ve belirsizliklere dikkat çekerek, Riyad’da yaşanan füze saldırısı olayını hatırlattı. Konuşmasında, LPG’nin petrol ve doğal gazın gölgesinde kalsa da esnekliği, taşınabilirliği ve erişilebilirliği sayesinde arz kesintilerinde önemli bir alternatif sunduğunu belirtti.
Bakan Bayraktar, Türkiye’nin gelişmiş bir LPG pazarına sahip olduğunu vurgulayarak, geçen yıl itibarıyla Avrupa’da toplam LPG tüketiminde ikinci, otogaz tüketiminde ise dünyanın en büyük ikinci ülkesi konumunda olduklarını ifade etti. Türkiye’nin aynı zamanda otogaz istasyonları ve LPG’li araç sayısı bakımından birinci sırada yer aldığını sözlerine ekledi. Ülkede 10 bin otogaz istasyonu ve 5,2 milyon LPG’li aracın bulunduğunu, bunun kayıtlı araç filosunun yaklaşık yüzde 30’unu oluşturduğunu kaydetti.
LPG’yi küresel enerji erişimi sorunlarının çözümünde kilit bir araç olarak gördüğünü belirten Bakan Bayraktar, özellikle Afrika’daki ilkel pişirme yöntemlerine dikkat çekti. Dünya genelinde yaklaşık 2 milyar insanın temiz pişirme imkanından yoksun olduğunu ve bu durumun ciddi sağlık ve çevre sorunlarına yol açtığını söyledi. Bakan Bayraktar, elektrik ve doğal gaz altyapısının sınırlı olduğu bölgelerde LPG’nin, geleneksel yakıtlara kıyasla daha pratik ve temiz bir alternatif sunduğunu vurguladı. Bu konuyu gelecek ay Antalya’da düzenlenecek COP31’de küresel gündeme taşımayı planladıklarını açıkladı.
Tarafsız ve doğru habercilik anlayışıyla en güncel gelişmeleri sizlere sunuyoruz. Türkiye ve dünyadan son dakika haberleri, siyaset, ekonomi, teknoloji ve daha fazlası Gazete Demokrat’ta.
Yorum Yap