Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ile Gana arasındaki yıllık ticaret hacminin 844 milyon dolara ulaştığını duyurdu. Hedef 1 milyar dolar.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ankara’da düzenlenen Gana Milli Günü ve iftar programında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Bolat, Türkiye ile Gana arasındaki yıllık ticaret hacminin 844 milyon dolara ulaştığını ve bu rakamın iki ülke arasındaki ticari ilişkilerde rekor seviye olduğunu belirtti. Bu gelişme, karşılıklı işbirliğinin güçlendiğini gösteriyor.
Bakan Bolat, Gana’nın bağımsızlık mücadelesinde Afrika ülkelerine ilham kaynağı olduğunu ve demokratik kimliğiyle öne çıktığını vurguladı. Türkiye’nin son yirmi yılda Afrika ile ilişkilerinde büyük ilerlemeler kaydettiğini aktardı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 31 Afrika ülkesine gerçekleştirdiği 50’den fazla ziyaret, bu kıtaya verilen önemi ortaya koydu.
Türkiye’nin Afrika’ya açılım stratejisi çerçevesinde 50’den fazla ülkeyle ilişkilerini derinleştirdiğini anlatan Bolat, 2003’te 5,4 milyar dolar olan Türkiye-Afrika toplam ticaret hacminin 2025’te 40 milyar dolara yükseldiğini ifade etti. Aynı dönemde ihracat 2,1 milyar dolardan 24 milyar dolara, ithalat ise 3,3 milyar dolardan 16 milyar dolara çıktı. Diplomatik temsil kabiliyeti de artış gösterdi.
Bakan Bolat, 2002’de 12 Afrika ülkesinde büyükelçilik ve 3 ülkede ticaret müşavirliği bulunurken, bugün 44 Afrika ülkesinde büyükelçilik ve 31 ülkede ticaret müşavirliğinin görev yaptığını kaydetti. Türk Hava Yolları’nın (THY) Afrika kıtasında 62 noktaya doğrudan uçuş gerçekleştirdiğini ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) 48 Afrika ülkesiyle iş konseyleri kurduğunu ekledi.
Türkiye-Gana ilişkilerinin dostluk temelinde her alanda derinleştiğini belirten Bolat, Gana Cumhurbaşkanı John Dramani Mahama’nın 2013’teki Türkiye ziyareti ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2016’daki Akra ziyaretinin önemli kilometre taşları olduğunu vurguladı. Bu ziyaretlerle savunmadan tarıma, kültürden sağlığa birçok alanda işbirliği hedeflendi.
Gana İçişleri Bakanı Mohammed Mubarak Muntaka ve Gana Gıda ve Tarım Bakanı Eric Opoku’nun Şubat ayındaki Türkiye ziyaretleri ikili ilişkilere ivme kazandırdı. Türk müteahhitlerinin Gana’da 16 proje tamamladığını ve bu projelerin değerinin 817 milyon dolar seviyesinde olduğunu bildiren Bolat, Türk firmalarının enerji ve altyapı sektörlerinde Gana’ya önemli katkılar sağladığını dile getirdi.
Bakan Bolat, iki ülke arasında sağlık, eğitim ve tarım gibi yüksek potansiyelli alanlarda kapsamlı işbirliği projelerini hayata geçirmeyi hedeflediklerini açıkladı. Halihazırda 125 kadar Ganalı öğrencinin Türkiye’de yüksek öğrenime devam ettiğini belirterek, bu öğrencilerin iki ülke arasında önemli köprüler kuracağını ifade etti.
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Türkiye Maarif Vakfı ve diğer sivil toplum kuruluşlarının Gana’nın kalkınmasına destek verdiğini söyleyen Bolat, kardeş ülke Gana’nın 6 Mart Milli Bağımsızlık Günü’nü kutladı. Gana’nın Ankara Büyükelçisi Abdul Nasiruddin ise Türk yatırımcıları Afrika’ya, özellikle sanayi alanında yatırım yapmaya davet etti.
Tarafsız ve doğru habercilik anlayışıyla en güncel gelişmeleri sizlere sunuyoruz. Türkiye ve dünyadan son dakika haberleri, siyaset, ekonomi, teknoloji ve daha fazlası Gazete Demokrat’ta.
Yorum Yap