Son Dakika
--:--:--
Ekonomi

Bakan Bayraktar: Elektrik ve doğal gaza zam yok

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, özel bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada COVID-19 salgını döneminde elektrik ve doğal gaz faturalarında 86 milyon vatandaşa destek sağlandığını belirtti. Bayraktar, bu destekler nedeniyle Hazine’nin üzerinde…

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Bakan Bayraktar: Elektrik ve doğal gaza zam yok

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, özel bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada COVID-19 salgını döneminde elektrik ve doğal gaz faturalarında 86 milyon vatandaşa destek sağlandığını belirtti. Bayraktar, bu destekler nedeniyle Hazine’nin üzerinde 600 milyar liralık bir yükün olduğunu dile getirdi. Elektrikte olduğu gibi doğal gazda da tüketim esaslı bir düzenleme planladıklarını ve yeni yılla birlikte bu modeli açıklayacaklarını söyledi. Kış aylarında elektrik ve doğal gazda herhangi bir zam planlarının olmadığını vurguladı.

ABD’nin Henry Hub lokasyonunda dünyanın en ucuz gazının bulunduğunu ifade eden Bayraktar, ABD ile Türkiye arasında enerji alanında ciddi iş birliği potansiyeli olduğunu belirtti. ABD’nin dünyanın en büyük petrol ve doğal gaz üreticisi olduğunu hatırlatan Bayraktar, Türkiye’nin ise önemli bir doğal gaz ithalatçısı olduğunu söyledi. Türkiye ve ABD arasındaki enerji anlaşmalarının sağlam bir zemin üzerine kurulduğunu belirtti.

Gelecekte enerji talebinin artmaya devam edeceğini dile getiren Bayraktar, Türkiye’nin enerji talebinin önümüzdeki 30 yılda en az üç kat büyüyeceğini belirtti. 2016’da yapılan Milli Enerji ve Maden Politikası çerçevesinde doğal gaz altyapısına önemli yatırımlar yapıldığını aktardı. Türkiye’nin ABD’den LNG alımlarının arttığını ve 2024 verilerine göre Türkiye’nin kullandığı gazın yaklaşık yüzde 10’unun ABD’den geldiğini söyledi.

Nükleer enerji teknolojisine sahip ülke sayısının kısıtlı olduğunu belirten Bayraktar, dünyada 31 ülkede toplam 416 nükleer reaktör bulunduğunu açıkladı. Türkiye’nin nükleer alanda yerlileştirmeye ve insan kaynağının gelişimine önem verdiğini ifade etti. Türkiye’nin Akkuyu, Sinop ve Trakya’da toplam 12 reaktörle 15 bin megavatlık bir kurulu güce ulaşması gerektiğini dile getirdi.

Son olarak, ABD ile imzalanan nükleer anlaşmaya değinen Bayraktar, küçük modüler reaktörlerin yanı sıra konvansiyonel reaktörlerin barışçıl amaçlarla kullanımı konusunda geniş kapsamlı bir anlaşma yapıldığını belirtti. Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde yaşanan finansman zorluklarına da değinen Bayraktar, ilk reaktörün 2026’da devreye alınması hedeflendiğini ve projenin yüzde 49’a kadar dış finansman alabileceğini açıkladı.

Yorum Yap

Benzer Haberler

Tümü
Ticaret Bakanı Bolat Slovakya ile 5 Milyar Dolarlık Ticaret Hedefine Gelecek Yıl Ulaşılacağını Açıkladı
Ticaret Bakanı Bolat Slovakya ile 5 Milyar Dolarlık Ticaret Hedefine Gelecek Yıl Ulaşılacağını Açıkladı
Nevşehir’de IPARD Destekli İki Modern Tesis Açıldı
Nevşehir’de IPARD Destekli İki Modern Tesis Açıldı
Mersin’de Bitkisel Üretim Planlaması Toplantısı Başladı
Mersin’de Bitkisel Üretim Planlaması Toplantısı Başladı
Ticaret Bakanı Bolat İstanbul Gelişim Üniversitesi’nde Konuştu
Ticaret Bakanı Bolat İstanbul Gelişim Üniversitesi’nde Konuştu
Ticaret Bakanı Bolat Selden Etkilenen Esnafa 80 Milyon Lira Destek Açıklaması
Ticaret Bakanı Bolat Selden Etkilenen Esnafa 80 Milyon Lira Destek Açıklaması
Diyarbakır’da Bitki Sağlığı Değerlendirme Toplantısı Yapıldı
Diyarbakır’da Bitki Sağlığı Değerlendirme Toplantısı Yapıldı
Haberin Doğru Adresi
Gazete Demokrat

Tarafsız ve doğru habercilik anlayışıyla en güncel gelişmeleri sizlere sunuyoruz. Türkiye ve dünyadan son dakika haberleri, siyaset, ekonomi, teknoloji ve daha fazlası Gazete Demokrat’ta.

2025 Gazete Demokrat © Tüm hakları saklıdır.