MAİB, Ocak-Ağustos Dönemi Makine İmalat Sektörü İhracat Verilerini Açıkladı Makine İhracatçıları Birliği (MAİB), Ocak-Ağustos dönemine ilişkin sektör verilerini paylaştı. Verilere göre, bu dönemde toplam makine ihracatı, serbest bölgeler dahil olmak…
MAİB, Ocak-Ağustos Dönemi Makine İmalat Sektörü İhracat Verilerini Açıkladı
Makine İhracatçıları Birliği (MAİB), Ocak-Ağustos dönemine ilişkin sektör verilerini paylaştı. Verilere göre, bu dönemde toplam makine ihracatı, serbest bölgeler dahil olmak üzere yüzde 0,3 artarak 18,5 milyar dolara ulaştı. Sektör, kilogram başına ortalama ihracat fiyatlarını 8 dolar seviyesine yükselterek tarihi bir başarı elde etti. Bu dönemde dolar bazında yaşanan yüzde 7,7’lik fiyat artışı tonaj olarak yüzde 6,9’luk daralmayı dengeledi.
Ağustos ayında ihracat birim fiyatlarının 8,3 dolar ile yılın zirvesine çıktığı belirtilirken, miktar bazında yaşanan yüzde 12,3’lük daralmaya rağmen makine ihracatı önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,4 azaldı. Ancak son 12 aylık dönemde 28,3 milyar dolarlık ihracatla sektör, tarihi zirvelerde seyretmeye devam etti.
Almanya’ya yapılan makine ihracatı son aylarda yeniden yükselişe geçerek ağustosta yüzde 6,6 artarak 8 aylık dönemde 2 milyar doları aştı. ABD pazarında ise ağustosta yüzde 10,2’lik bir düşüş yaşanmasına rağmen, ocak-ağustos toplamında ABD’ye ihracat yüzde 2 artışla pozitif bölgede kalmayı başardı.
Romanya, Fas ve Ukrayna gibi makine sektörü açısından önemli olmayan pazarlarda yüzde 10’un üzerinde artışlar görüldü. Ağustos ayında ise deri işleme makineleri ve ambalaj makineleri oransal olarak en fazla artış sağlarken, ısıtıcılar ve fırınlar ile yük kaldırma, taşıma ve istifleme makinelerinde en yüksek oranda düşüş yaşandı.
Yılın 8 aylık döneminde en büyük ihracat kalemleri arasında yüzde 1,8 artışla evsel ve endüstriyel soğutma makineleri ile yüzde 5,8 artışla içten yanmalı motorlar ve aksamları öne çıktı.
Tarafsız ve doğru habercilik anlayışıyla en güncel gelişmeleri sizlere sunuyoruz. Türkiye ve dünyadan son dakika haberleri, siyaset, ekonomi, teknoloji ve daha fazlası Gazete Demokrat’ta.
Yorum Yap