Türkiye, Yerli Petrol Üretimine Yönelik Arama ve Üretim Çalışmalarını Sürdürüyor Türkiye, milli enerji kaynaklarını ekonomiye kazandırma hedefi doğrultusunda arama ve üretim faaliyetlerine devam ediyor. Enerjide dışa bağımlılığın azaltılması ve yerli…
Türkiye, Yerli Petrol Üretimine Yönelik Arama ve Üretim Çalışmalarını Sürdürüyor
Türkiye, milli enerji kaynaklarını ekonomiye kazandırma hedefi doğrultusunda arama ve üretim faaliyetlerine devam ediyor. Enerjide dışa bağımlılığın azaltılması ve yerli kaynakların kullanımının artırılması amacıyla yapılan çalışmalar neticesinde Gabar Dağı’nda önemli bir petrol keşfi gerçekleştirildi.
Gabar Dağı’nda yapılan keşif, 10 Mayıs 2021 tarihinde Şehit Esma Çevik-1 arama kuyusunda 36 API graviteye sahip petrol rezervinin bulunmasıyla sonuçlanmıştı. Bu keşifle birlikte sahadaki rezervlerin üretime alınması planlanırken, Nisan 2023’te Şehit Aybüke Yalçın Sahası’nda ise 41 API gravite değerine ulaşıldı.
Türkiye’nin günlük yaklaşık 1 milyon varil petrol tüketimine sahip olması, yerli üretimin önemini artırdı. Gabar sahasındaki keşiflerle birlikte yerli üretimin payı artarken, saha Türkiye’nin en verimli petrol sahalarından biri haline geldi. Gabar’da yıllık 2,3 milyar dolarlık ekonomik kazanç elde edilirken, yerli üretim sayesinde petrol ithalatında da azalma yaşanıyor.
Petrol üretiminde kullanılan ekipmanların yerlileştirilmesi hedefi doğrultusunda Türkiye, toplam 55 sondaj kulesiyle çalışmalarını sürdürüyor. Gabar sahasında yerli teknolojiyle petrol üretimi gerçekleştirilirken, yerli imkanlarla geliştirilen sondaj kuleleri çeşitli sahalarda devreye alınıyor.
Türkiye’nin yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği “Koca Yusuf TP1500” adlı sondaj kulesi, Gabar’da en kaliteli petrolün keşfi için göreve başladı. Ayrıca, “Seyit Onbaşı” ve “Naim Süleymanoğlu” adlı yeni yerli sondaj kuleleri de Şırnak’taki sahalarda çalışmalarına başladı.
Seyit Onbaşı Sondaj Kulesi Silopi ilçesinde, Naim Süleymanoğlu Sondaj Kulesi ise Gabar’da faaliyet gösteriyor. Bu yıl envantere eklenen her iki kule de 5 bin metre sondaj kapasitesine sahip. Toplamda 43,2 metre yüksekliğe sahip olan kulelerin kontrol sistemi ise milli sondaj yazılımıyla yönetiliyor.
Tarafsız ve doğru habercilik anlayışıyla en güncel gelişmeleri sizlere sunuyoruz. Türkiye ve dünyadan son dakika haberleri, siyaset, ekonomi, teknoloji ve daha fazlası Gazete Demokrat’ta.
Yorum Yap