Orman Yangınları ile İlgili Öne Çıkan Başlıklar Orman Yangınlarında Son Durum Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ülkemizde çıkan 69 orman yangınından 67’sinin kontrol altına alındığını açıkladı. Şu anda aktif…
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ülkemizde çıkan 69 orman yangınından 67’sinin kontrol altına alındığını açıkladı. Şu anda aktif olarak sadece Afyon Hocalar ve Denizli Tavas’ta 2 yangının devam ettiğini belirtti.
Yumaklı, dünya genelinde orman yangın alanlarının son 10 yılda iki kat arttığını ve yangınların şiddetinin de arttığını vurguladı. Bu durumu iklim değişikliğine bağlayarak orman yangınlarının ciddi bir küresel sorun olduğunu ifade etti.
Bakan Yumaklı, Birleşmiş Milletler’in verilerine göre orman yangınlarının artış eğiliminde olduğunu ve 2030 yılına kadar %14, 2050’ye kadar da %30 artış öngörüldüğünü belirtti. Bu durumun iklim değişikliği ile doğrudan ilişkili olduğunu vurguladı.
Bakan Yumaklı, orman yangınlarının çoğunlukla insan kaynaklı olduğunu belirterek, geçen yılın aynı dönemine göre bu yıl çıkan yangın sayısındaki artışı ve orman dışında çıkan yangınların ormanlara sirayet etmeden söndürülmesini vurguladı. Ayrıca, orman yangınlarının %96’sının insan kaynaklı olduğunu açıkladı.
Yumaklı, orman yangınlarının çıkması için belirli faktörlerin bir araya gelmesi gerektiğini belirterek “3-30 faktörü”nü açıkladı. Bu faktörlerin hava sıcaklığı, rüzgar hızı ve nem seviyesi olduğunu ifade etti.
Bakan Yumaklı, Türkiye’nin güçlü hava ve kara filosuna sahip olduğunu belirterek, 27 uçak, 105 helikopter ve 14 Bayraktar İHA ile yangın mücadelesini yürüttüklerini açıkladı. Ayrıca, yangınların %95’inin 10 hektara ulaşmadan söndürüldüğünü ve bu başarının arka planındaki çalışmaları detaylandırdı.
Bakan Yumaklı, orman yangınlarının iklim değişikliği ile doğrudan ilişkili olduğunu vurgulayarak, bunun küresel bir sorun olduğunu ve yangınların etkilerinin giderek arttığını ifade etti.
Bakan Yumaklı, Türkiye’de 132 bin kayıtlı gönüllünün orman yangınlarıyla mücadelede önemli bir rol oynadığını belirterek, toplumsal katılımın yangınla mücadeledeki etkisine değindi.
Yumaklı, okullarda, askeri birimlerde ve diğer kurumlarda yapılan bilinçlendirme çalışmalarının orman yangınlarına karşı farkındalığı artırdığını ve önleyici tedbirlerin alınmasında önemli bir rol oynadığını vurguladı.
Bakan Yumaklı, orman yangınları sonrasında yapılan ağaçlandırma çalışmalarının önemine değinerek, her bölgenin koşullarına ve bitki örtüsüne uygun fidanların dikildiğini ve bu sürecin bilimsel temellere dayandığını açıkladı.
Bakan Yumaklı, vatandaşların dikkatli olması, önleyici tedbirleri alması ve orman yangınları konusunda duyarlı olması gerektiğini vurgulayarak, ekim 2025’e kadar ülke genelinde teyakkuz halinde olacaklarını ve toplumsal dayanışmanın önemini bir kez daha hatırlattı.
Tarafsız ve doğru habercilik anlayışıyla en güncel gelişmeleri sizlere sunuyoruz. Türkiye ve dünyadan son dakika haberleri, siyaset, ekonomi, teknoloji ve daha fazlası Gazete Demokrat’ta.
Yorum Yap