Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2026-2030 dönemini kapsayan Türkiye Yapay Zekâ Eylem Planı’nı duyurdu. Hedef, dijital alanda liderlik ve 1 trilyon liralık değer.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da düzenlenen Türkiye Yapay Zekâ Zirvesi’nde 2026-2030 yıllarını kapsayan Türkiye Yapay Zekâ Eylem Planı‘nı kamuoyuyla paylaştı. Erdoğan, yapay zekâ teknolojilerinin sunduğu fırsatları değerlendirerek Türkiye’yi bu alanda lider ülkeler arasına taşıma hedeflerini vurguladı.
Eylem planının “fark et, istifade et, üret ve yönet” olmak üzere dört temel eksen üzerine inşa edildiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, dijital bağımsızlığın önemine dikkat çekti. Ulusal Yapay Zekâ Okuryazarlığı Programı kapsamında 2 yılda 5 milyon vatandaşa eğitim verileceğini, 10 bin ileri düzey uzman ve 100 bin uygulama profesyoneli yetiştirileceğini duyurdu.
Kamu yatırım programlarında yapay zekâ projelerine en az yüzde 2 pay ayrılacağını ifade eden Erdoğan, 2030 yılına kadar veri merkezi kurulu gücünün 1 gigavata çıkarılacağını belirtti. İstanbul’u yapay zekâ alanında uluslararası bir yatırım merkezi olarak konumlandıracaklarını söyleyen Erdoğan, planın hayata geçmesiyle 1 trilyon lirayı aşan bir katma değer üretilmesinin hedeflendiğini kaydetti.
Tarafsız ve doğru habercilik anlayışıyla en güncel gelişmeleri sizlere sunuyoruz. Türkiye ve dünyadan son dakika haberleri, siyaset, ekonomi, teknoloji ve daha fazlası Gazete Demokrat’ta.
Yorum Yap