Antalya Havalimanı, 18 Mayıs’tan itibaren ‘Advanced ATC Tower’ sistemiyle Avrupa hava trafik ağına entegre oluyor. Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, operasyonel verilerin gerçek zamanlı aktarılacağını duyurdu.
Antalya Havalimanı, 18 Mayıs itibarıyla ‘Advanced ATC Tower’ adı verilen ileri seviye hava trafik kontrol sistemiyle hizmet vermeye başlayacak. Bu entegrasyonla havalimanı, Avrupa hava trafik ağına bu konseptle bağlanan ilk Türk havalimanı olacak.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) ile EUROCONTROL Network Manager arasındaki yoğun çalışmaların bu noktaya ulaştığını belirtti. Yeni sistem, hava trafik kontrol kulesindeki operasyonel bilgilerin EUROCONTROL sistemine gerçek zamanlı aktarımını sağlayacak.
Advanced ATC Tower sistemi sayesinde pushback, taksi süreci, pist kullanımı, kalkış sırası ve gerçekleşen kalkış zamanı gibi kritik operasyonel veriler doğrudan Avrupa hava trafik ağına iletilecek. Bu durum, yalnızca uçuş planı verilerine bağlı kalmadan, gerçek operasyonel veriler üzerinden dinamik trafik yönetimi imkanı sunacak.
Sistem kapsamında EUROCONTROL ile B2B (şirketten şirkete) bağlantısı üzerinden hava trafik kontrol-kalkış planlama bilgisi (ATC-DPI) mesajları gönderilecek. Bu teknik entegrasyon altyapısı, iki kurumun sistemleri arasında insan müdahalesine gerek kalmadan güvenli ve otomatik bilgi alışverişini mümkün kılacak.
Bakan Uraloğlu, sistemin uçuşların Avrupa hava trafik ağı içerisindeki operasyonel yönetiminin daha doğru, dinamik ve gerçek zamanlı verilerle gerçekleştirileceğini vurguladı. Özellikle yoğun yaz sezonunda Antalya Havalimanı’ndaki trafik akışının daha etkin, verimli ve koordineli yönetilmesi hedefleniyor.
Advanced ATC Tower uygulaması, klasik uçuş planı temelli yapıdan gerçek operasyonel veriye dayalı dinamik hava trafik yönetimine geçişi temsil ediyor. Bu dönüşümün, uçuş gecikmelerinin daha etkin yönetilmesine, trafik akışının iyileştirilmesine ve hava yolları ile hava trafik kontrol birimleri arasındaki koordinasyonun güçlendirilmesine katkı sağlaması bekleniyor.
Antalya Havalimanı, Avrupa’nın en yoğun turizm ve charter operasyonlarından birine ev sahipliği yapmasıyla, bu yeni sistemle Avrupa’daki en büyük ve yoğun Advanced ATC Tower operasyonlarından birini gerçekleştiren meydanlardan biri haline gelecek.
DHMİ ve TÜBİTAK işbirliğiyle geliştirilen yerli ve milli Elektronik Uçuş Stripi-Dijital Hava Trafik Kontrolörü Kalkış Müsaadesi (EFS/DCL) altyapısı, Advanced ATC Tower sistemiyle EUROCONTROL sistemleriyle daha ileri seviyede entegre edildi. EFS/DCL altyapısı şu anda Türkiye genelindeki 35 havalimanında aktif olarak kullanılıyor.
EFS sistemi, hava trafik kontrolörlerinin uçuşlara ilişkin operasyonel bilgileri dijital ortamda takip etmesini sağlıyor. DCL ise kalkış müsaadesi süreçlerinin dijital ortamda yürütülmesine olanak tanıyor. Bu sayede Advanced ATC Tower uygulaması için gerekli operasyonel bilgi akışı kesintisiz sağlanıyor.
Türkiye’nin sivil havacılıkta milli yazılım ve donanımlarla önemli teknolojik adımlar attığını belirten Uraloğlu, kısa sürede tüm havalimanlarında EFS kurulum ve eğitimlerinin tamamlanmasını hedeflediklerini söyledi. Bu entegrasyonlar sayesinde Türkiye’nin hava trafik yönetimi altyapısının Avrupa hava trafik ağı ile gerçek zamanlı ve operasyon bazlı entegrasyonu güçlenecek.
Ankara Esenboğa ve İzmir Adnan Menderes havalimanlarında da Advanced ATC Tower sertifikasyon çalışmaları devam ediyor. Bu havalimanlarının da yıl içerisinde sertifikalarını alarak hizmet vermeye başlaması planlanıyor.
Tarafsız ve doğru habercilik anlayışıyla en güncel gelişmeleri sizlere sunuyoruz. Türkiye ve dünyadan son dakika haberleri, siyaset, ekonomi, teknoloji ve daha fazlası Gazete Demokrat’ta.
Yorum Yap