Milli Eğitim Bakanlığı, 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü dolayısıyla okullara gönderdiği genelgeyle çölyaklı öğrenciler için glutensiz beslenmeyi zorunlu kıldı.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü kapsamında okullara gönderdiği genelgeyle çölyaklı öğrencilerin beslenme güvenliği için yeni tedbirler alınmasını istedi. Bakanlık, okul kantinleri ve pansiyon yemekhanelerinde glutensiz ürünlerin bulundurulmasını ve bu yönde hizmet sağlanmasını zorunlu kıldı. Ayrıca, tüm okul paydaşlarına yönelik farkındalık eğitimleri düzenleneceğini duyurdu.
MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından ilgili birimlere ve okul müdürlüklerine ulaştırılan resmi yazıda, çölyaklı öğrencilerin sağlıklı beslenmeleri için fiziki ve eğitimsel tedbirlerin önemi vurgulandı. Bu kapsamda, glutensiz beslenme hizmetinin kesintisiz sağlanması temel bir gereklilik olarak belirtildi.
Genelge, çölyak hastalığının genetik yatkınlığı olan bireylerde buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllarda bulunan gluten proteinine karşı gelişen bir ince bağırsak rahatsızlığı olduğunu hatırlattı. Bu durum, hastaların yaşam boyu glutensiz bir diyet uygulamalarını gerektiriyor.
Hastalığın teşhis edilmemesi veya diyete uyulmaması durumunda çocuklarda ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabiliyor. Büyüme ve gelişme geriliği başta olmak üzere anemi, vitamin eksiklikleri, diş çürükleri ve tiroit hastalıkları riski artıyor. Ayrıca kemik erimesi, diyabet ve kanser gibi kronik hastalıkların gelişme ihtimali de yükseliyor.
Çölyak teşhisi konulan bireylerin glutensiz beslenmeye sıkıca uyması, sağlıklı büyüme ve gelişmenin anahtarı olarak öne çıkıyor. Bu diyetin, öğrencilerin okul başarılarının artmasında da doğrudan etkili olduğu belirtildi.
Öğrencilerin okul içi beslenme güvenliğini artırmak amacıyla, 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü çerçevesinde okullarda geniş çaplı bilgilendirme faaliyetleri yürütülecek. Bu etkinlikler, çölyak konusunda toplumsal bilinci yükseltmeyi hedefliyor.
Bu doğrultuda; öğrenci, öğretmen, veli, yemekhane-kantin işletmecisi ve çalışanları ile diğer okul personeline yönelik farkındalık eğitimleri düzenlenecek. Eğitimler, çölyaklı öğrencilerin ihtiyaçlarına daha iyi yanıt verilmesini sağlayacak.
Eğitim kurumları, planlanacak farkındalık etkinliklerinde kullanılacak afiş, broşür ve benzeri dokümanlara MEB’in “www.sagliklibesleniyorum.meb.gov.tr” internet adresinden erişebilecek. Bu kaynaklar, bilgilendirme çalışmalarına destek olacak.
Tarafsız ve doğru habercilik anlayışıyla en güncel gelişmeleri sizlere sunuyoruz. Türkiye ve dünyadan son dakika haberleri, siyaset, ekonomi, teknoloji ve daha fazlası Gazete Demokrat’ta.
Yorum Yap