Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) şubat ayı verilerini duyurdu. Ham çelik üretimi yıllık %3,4 artarken, ihracat değer bazında geriledi.
Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD), şubat ayına ilişkin çelik üretimi ve tüketimi verilerini açıkladı. Şubat ayında Türkiye’nin ham çelik üretimi, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,4’lük bir artışla 3 milyon ton olarak kaydedildi.
Bu yılın ilk iki ayında ise toplam ham çelik üretimi, yüzde 4,7’lik bir artışla 6,4 milyon ton seviyesine ulaştı. Bu rakamlar, sektördeki üretim ivmesinin devam ettiğini gösteriyor.
Şubat ayında nihai mamul tüketimi, yıllık bazda yüzde 11,3 artarak 3,2 milyon ton olarak gerçekleşti. Ocak-şubat döneminde ise tüketim, yüzde 4,1’lik artışla 6,7 milyon tona yükseldi.
Çelik ürünleri ihracatı şubatta miktar olarak yüzde 8,6 artışla 1,1 milyon ton olurken, değer bazında yüzde 9,2 azalarak 714,8 milyon dolara indi. Yılın ilk iki ayında ise ihracat miktarında yüzde 13,5’lik bir düşüş yaşanarak 2 milyon tona geriledi ve değer bazında yüzde 15,2 azalarak 1,3 milyar dolar oldu.
İthalat şubatta miktar olarak yüzde 9 artışla 1,5 milyon ton olarak hesaplandı. Değer bazında ise yüzde 7,2’lik bir yükselişle 1 milyar dolara ulaştı. Yılın ilk iki ayında ithalat miktarında yüzde 10,8’lik bir azalışla 2,7 milyon tona düşüş gözlemlenirken, değer bazında yüzde 11,7’lik bir düşüşle 1,9 milyar dolar seviyesine indi.
Geçen yılın aynı döneminde yüzde 72,5 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yılın ocak-şubat döneminde yüzde 69,7’ye geriledi.
Tarafsız ve doğru habercilik anlayışıyla en güncel gelişmeleri sizlere sunuyoruz. Türkiye ve dünyadan son dakika haberleri, siyaset, ekonomi, teknoloji ve daha fazlası Gazete Demokrat’ta.
Yorum Yap