Son Dakika
--:--:--

SPK’dan Kripto Varlıklar İçin Uzaktan Kimlik Tespiti Düzenlemesi

SPK, uzaktan kimlik tespiti tebliğinde değişiklik yaparak kripto varlık hizmet sağlayıcılarını da kapsama aldı. Yapay zeka ile kimlik tespiti mümkün olacak.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
SPK’dan Kripto Varlıklar İçin Uzaktan Kimlik Tespiti Düzenlemesi

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve kripto varlık hizmet sağlayıcılarının uzaktan kimlik tespiti yöntemlerine ilişkin tebliğde değişiklik yaptı. Resmi Gazete’de yayımlanan düzenleme ile uzaktan kimlik tespiti esasları kripto varlık hizmet sağlayıcılarını da kapsayacak şekilde genişletildi.

Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcıları da Dahil Oldu

Yapılan değişiklikle, uzaktan kimlik tespiti ve elektronik sözleşme süreçlerine dair usul ve esaslar, kripto varlık hizmet sağlayıcılarını da içine alacak. Bu sayede, aracı kurumlar ve portföy yönetim şirketlerinin yanı sıra, kripto varlık sektöründeki kuruluşlar da SPK düzenlemelerine tabi olacak.

Yeni düzenlemeye göre, uzaktan kimlik tespiti sistemlerinin edinimi ve yönetiminde bilgi sistemleri, yatırım kuruluşları ve kripto varlık hizmet sağlayıcılarına dair mevzuat hükümlerine uyulması zorunlu olacak. Kuruluşlar, uzaktan kimlik tespiti sürecini başlatmadan önce iş akış prosedürlerini oluşturacak, test edecek ve sonuçları yazılı hale getirecek.

Yapay Zeka ile Kimlik Tespiti ve MASAK Denetimi

Tebliğde yapılan bir diğer önemli değişiklikle, uzaktan kimlik tespitinde yapay zeka temelli uygulamaların kullanımının önü açıldı. Ancak bu yöntemlerin kullanımında Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) düzenlemeleri esas alınacak. SPK, yapay zeka yöntemlerini kullanacak kuruluşlar için ek usul ve esaslar belirleyebilecek.

Ayrıca, uzaktan kimlik tespiti sürecinde görüntülü görüşme başlamadan önce başvurunun elektronik ortamda alınması ve risk değerlendirmesi yapılması zorunlu hale getirildi. Görüntülü görüşmelerde ise kişinin canlılığını tespit edici yöntemler ve sahte yüz teknolojilerine karşı ek önlemler alınacak.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Ticaret Bakanlığından Perakende Sektöründe Yeni Yönetmelik Taslağı
Ticaret Bakanlığından Perakende Sektöründe Yeni Yönetmelik Taslağı
Taşınmaz Satışlarında Güvenli Ödeme Sistemi 1 Ekim 2026 Tarihine Ertelendi
Taşınmaz Satışlarında Güvenli Ödeme Sistemi 1 Ekim 2026 Tarihine Ertelendi
Ticaret Bakanlığı Ayçiçeği Tohumu ve Yağı İçin Tarife Kontenjanı Açtı
Ticaret Bakanlığı Ayçiçeği Tohumu ve Yağı İçin Tarife Kontenjanı Açtı
Tarım ve Perakende Sektöründen Sözleşmeli Üretim İçin Ortak Karar
Tarım ve Perakende Sektöründen Sözleşmeli Üretim İçin Ortak Karar
Ticaret Bakanı Bolat İhracatta Yeni Hedefleri Açıkladı
Ticaret Bakanı Bolat İhracatta Yeni Hedefleri Açıkladı
Ticaret Bakanlığından Kuyumculuk Sektörüne Sentetik Taş Düzenlemesi
Ticaret Bakanlığından Kuyumculuk Sektörüne Sentetik Taş Düzenlemesi
Haberin Doğru Adresi
Gazete Demokrat

Tarafsız ve doğru habercilik anlayışıyla en güncel gelişmeleri sizlere sunuyoruz. Türkiye ve dünyadan son dakika haberleri, siyaset, ekonomi, teknoloji ve daha fazlası Gazete Demokrat’ta.

2025 Gazete Demokrat © Tüm hakları saklıdır. Seobaz Haber Teması