Son Dakika
--:--:--

Piyasaların Nabzı Fed’de Atıyor: Dolarda Sürpriz Düşüş, Altın Rekora Koşuyor!

Küresel piyasalar, Fed’in merakla beklenen faiz kararını beklerken, dolar değer kaybederek altın fiyatlarını tarihi zirvelere taşıdı. Jeopolitik gerilimler, hükümetin kapanma riski ve teknoloji devlerinin bilançoları da piyasaların odağında.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Piyasaların Nabzı Fed’de Atıyor: Dolarda Sürpriz Düşüş, Altın Rekora Koşuyor!

Piyasaların Nabzı Fed’de Atıyor: Dolarda Sürpriz Düşüş, Altın Rekora Koşuyor!

Küresel piyasalar, Fed’in bu akşam açıklayacağı faiz kararına kilitlenmiş durumda. Ancak sadece faiz kararı değil, ABD’nin İran’a olası müdahalesiyle ilgili endişeler ve hükümetin yeniden kapanma riski gibi jeopolitik gerilimler de yatırımcıların radarına takılmış durumda. Tüm bu belirsizliklere rağmen, yapay zeka furyasının körüklediği teknoloji iyimserliği, piyasalarda risk iştahını canlı tutmaya devam ediyor. Yatırımcılar, bir yandan fırsat kollarken, diğer yandan küresel riskleri titizlikle dengelemeye çalışıyor.

Dolar Zayıflıyor, Altın Tarihi Zirvelere Ulaşıyor

Son dönemde dolar endeksi, Şubat 2022’den bu yana en düşük seviyesi olan 95,5’e gerileyerek önemli bir geri çekilme yaşadı. ABD Başkanı Donald Trump, doların şu anki durumundan “harika” olarak bahsederek değer kaybettiği düşüncesine katılmadığını belirtti. Trump, geçmişte Çin ve Japonya gibi ülkelerin para birimlerini devalüe etme çabalarına karşı mücadele ettiğini ve bunun haksız rekabete yol açtığını da ekledi.

Doların bu irtifa kaybetmesi, altının alternatif maliyetini düşürerek, “güvenli liman” arayışında olan yatırımcılar için cazibesini artırdı. Sonuç olarak, altının onsu dün 5.182 dolarlık tarihi zirveyi görerek yetinmedi ve yeni işlem gününde bu rekoru 5.262 dolara taşıdı. Şu sıralar yüzde 1,5’lik bir primle 5.253 dolardan alıcı bulan altın, yatırımcıların yüzünü güldürüyor.

Fed’in Kritik Kararı ve Powell’ın Mesajları Mercek Altında

Tahvil piyasasında ise ABD hükümetinin yeniden kapanma riski ve Fed’in faiz kararı, fiyatlamaları derinden etkiliyor. ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi, dün yüzde 4,23’e, yeni günde ise 4,24’e yükseldi. Piyasalar, Fed’in politika faizini bu akşam sabit tutacağına kesin gözüyle bakıyor.

Ancak asıl merak edilen, karar sonrası Fed Başkanı Jerome Powell’ın yapacağı sözlü yönlendirmedeki tonlama. Analistler, Powell’ın mesajlarının piyasalardaki oynaklığı artırabileceği ve gelecekteki faiz indirimlerine ilişkin ipuçları barındıracağı konusunda uyarıyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in ABD Ekonomik Araştırmalar Başkanı Olu Sonola da, mevcut enflasyon ve istihdam dinamiklerinin Fed’i beklemede tutacağını ve istihdam zayıflamadıkça veya enflasyon hızlanmadıkça para politikasının sıkı kalacağını öngörerek bu yıl için iki faiz indirimi beklediklerini ifade etti.

Teknoloji Devleri Finansallarını Açıklıyor: Beklentiler Yüksek

Kurumsal tarafta, ABD’li teknoloji devlerinin bilançoları yakından takip ediliyor. Bugün Meta, Microsoft, Tesla ve IBM’in finansal sonuçları açıklanacakken, perşembe günü ise Apple’ın bilançosu mercek altına alınacak. Geçtiğimiz günlerde bilançosunu açıklayan General Motors’un (GM) karı ise beklentilerin üzerinde geldi ve şirket 6 milyar dolarlık yeni hisse geri alım yetkisi açıkladı. Bu haberle birlikte GM hisseleri yüzde 9’a yakın değer kazandı.

Bu gelişmelerle New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 0,41, Nasdaq endeksi yüzde 0,91 yükselirken, Dow Jones endeksi yüzde 0,83 düştü. S&P 500 endeksi kapanış rekorunu tazeleyerek yatırımcıların iştahını kabarttı.

Avrupa ve Asya Borsalarında Karışık Seyir

Avrupa borsaları, Almanya hariç pozitif bir gün geçirdi. Özellikle doların zayıflamasıyla avro/dolar paritesi yaklaşık son 4,5 yılın en yüksek seviyesi olan 1,2082’ye çıkarak dikkatleri üzerine çekti. Analistler, ABD’de faizlerin hızla düşeceği beklentisinin doları zayıflattığını ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz indirimine gitmeyeceğine dair beklentilerin de avroyu güçlendirdiğini belirtiyor.

Asya piyasaları ise Japonya hariç alıcılı bir seyir izledi. Özellikle teknoloji ve yarı iletken sektöründeki iyimserlik, bölge piyasalarına olumlu yansıdı. Çin’in Nvidia’nın H200 yapay zeka çiplerinin ilk ithalat partisine onay vermesi de bu havayı pekiştirdi. Japonya Merkez Bankası (BoJ) ise toplantı tutanaklarında zayıf yen ve işgücü kıtlığından kaynaklanan enflasyon baskılarının faiz artış zamanlaması için önemli etkenler olduğunu dile getirdi.

Türkiye Gündemi: Erdoğan-Trump Görüşmesi ve BIST Performansı

Borsa İstanbul’da (BIST 100 endeksi) dün yüzde 0,53’lük bir düşüşle 13.106,99 puandan günü tamamladı. Dolar/TL ise 43,4000 seviyesinden kapanırken, yeni güne 43,4120’den başladı.

Önemli bir gelişme olarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile telefonda görüştü. Görüşmede Türkiye-ABD ikili ilişkileri, Suriye’deki son durum, Gazze Barış Kurulu çalışmaları ve savunma sanayi başta olmak üzere ticari münasebetler ele alındı. Erdoğan, Türkiye’nin Suriye’de ateşkesin tam uygulanmasına büyük önem verdiğini ve bu konuda ABD ile eş güdüm içinde olduklarını vurguladı.

Piyasaların Gözü Bugün Nereye Çevrili?

Bugün yurt içinde sakin bir veri gündemi varken, yurt dışında Almanya’da tüketici güven endeksi ve ABD’de haftalık mortgage başvuruları takip edilecek. Ancak tüm gözler, elbette Fed’in faiz kararı ve Fed Başkanı Powell’ın yapacağı açıklamalarda olacak. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 13.000 ve 12.900 puanın destek, 13.200 ve 13.300 puanın ise direnç seviyeleri olarak öne çıktığını belirtelim.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Ticaret Bakanı Ömer Bolat Pakistan ile Ticari Hedefleri Açıkladı
Ticaret Bakanı Ömer Bolat Pakistan ile Ticari Hedefleri Açıkladı
Bakan Yumaklı 2026 Hedefini Açıkladı 5 Organize Tarım Bölgesi Daha Açılacak
Bakan Yumaklı 2026 Hedefini Açıkladı 5 Organize Tarım Bölgesi Daha Açılacak
Türkiye Pakistan Elektrik Altyapısı İçin İş Birliği Protokolü İmzaladı
Türkiye Pakistan Elektrik Altyapısı İçin İş Birliği Protokolü İmzaladı
Ticaret Bakanlığından Perakende Sektöründe Yeni Yönetmelik Taslağı
Ticaret Bakanlığından Perakende Sektöründe Yeni Yönetmelik Taslağı
Taşınmaz Satışlarında Güvenli Ödeme Sistemi 1 Ekim 2026 Tarihine Ertelendi
Taşınmaz Satışlarında Güvenli Ödeme Sistemi 1 Ekim 2026 Tarihine Ertelendi
Ticaret Bakanlığı Ayçiçeği Tohumu ve Yağı İçin Tarife Kontenjanı Açtı
Ticaret Bakanlığı Ayçiçeği Tohumu ve Yağı İçin Tarife Kontenjanı Açtı
Haberin Doğru Adresi
Gazete Demokrat

Tarafsız ve doğru habercilik anlayışıyla en güncel gelişmeleri sizlere sunuyoruz. Türkiye ve dünyadan son dakika haberleri, siyaset, ekonomi, teknoloji ve daha fazlası Gazete Demokrat’ta.

2025 Gazete Demokrat © Tüm hakları saklıdır. Seobaz Haber Teması