Son Dakika
--:--:--

Sağlıkta Yeni Dönem: İlaç Geri Ödeme Listesi 8.913 Kaleme Ulaştı!

Bakan Işıkhan, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) üniversitelerle imzaladığı ‘Sağlık Politikaları ve Finansmanı İşbirliği Protokolü’ töreninde konuştu. Türkiye’nin sağlıkta attığı ‘devrim’ niteliğindeki adımları vurgulayan Bakan, geri ödeme listelerinde yer alan ilaç sayısının 8.913’e ulaştığını müjdeledi. Bu rakam içinde 919 kanser ve 53 MS ilacı da bulunuyor. Ayrıca, e-Nabız entegrasyonu ve ruh sağlığı hizmetlerinin geri ödeme kapsamına alınması gibi önemli yenilikler de duyuruldu.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Sağlıkta Yeni Dönem: İlaç Geri Ödeme Listesi 8.913 Kaleme Ulaştı!

Sağlık hizmetlerine erişimde kalitenin ve kapsayıcılığın sınırlarını zorlayan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), önemli bir iş birliğine imza attı. Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ile güçlerini birleştiren SGK, “Sağlık Politikaları ve Finansmanı İşbirliği Protokolü” ile sağlıkta bilimsel adımların önünü açtı.

Sağlıkta İş Birliği Ruhu: Akademinin Gücü Sahada

SGK Başkanlığı’nda gerçekleşen imza töreninde konuşan Bakan Işıkhan, insan sağlığı gibi hassas bir alanda, akademi ve kamu kurumlarını aynı çatı altında buluşturmaktan duyduğu kıvancı dile getirdi. Bakan, ortak hedeflere ilerlerken birlik ve beraberliğin başarının anahtarı olduğunu vurgulayarak, iş birliğinin çözüm, dayanışma ve katma değer ürettiğini belirtti.

Işıkhan, bu protokolün, sosyal güvenlik hizmetlerinin yanı sıra kalitesi sürekli yükselen sağlık hizmetlerine akademik camianın katkısını paha biçilmez bulduğunu ifade etti. Türkiye’nin son çeyrek yüzyılda sağlık ve sosyal güvenlik alanında dünyaya örnek olacak, adeta bir “devrim” niteliğinde atılımlar yaptığının altını çizdi. Bakan, “SGK olarak, Genel Sağlık Sigortası kapsamında sunduğumuz hizmetlerin ötesine geçerek, erişimi kolaylaştıran, kaliteyi artıran ve vatandaş memnuniyetini merkeze alan düzenlemeleri hayata geçirdik. Bugün, pek çok gelişmiş ülkenin dahi vatandaşlarına sunamadığı hizmetleri, biz ülkemizde düşük maliyetlerle, yüksek standartlarda sunabiliyoruz.” sözleriyle gelinen noktayı özetledi.

İlaçta Erişim Kolaylaşıyor: Listeler Genişliyor

Bakan Işıkhan, sağlık ve sosyal güvenlik alanındaki son uygulamaların meyvelerini de paylaştı:

  • Kanserle Mücadelede Yeni Cepheler: Kamuoyunda kanser ilaçları olarak bilinen 5 farklı immünoterapi ilacı, Temmuz 2025’ten itibaren 25 farklı kanser türünde geri ödeme kapsamına alındı. Son 6 ayda 22 bin kanser hastası vatandaşımız bu kritik ilaçlara kavuştu.
  • Kapsamlı Destek: 31 Aralık 2025 tarihi itibarıyla geri ödeme listelerinde 96’sı yurt dışı kaynaklı, 820’si ise ülkemizde ruhsatlı toplam 916 kanser ilacı bulunuyor.
  • Rekor Sayıya Ulaşıldı: 27 Ocak 2026 itibarıyla geri ödeme listelerindeki ilaç sayısı tam 8 bin 913’e yükseldi. Bu ilaçların 919’u kanser, 53’ü ise multipl skleroz (MS) tedavisinde kullanılıyor.
  • Yeni Eklemeler: 1 Ocak 2025 – 31 Aralık 2025 döneminde toplam 474 ilaç daha listeye eklendi, bunlardan 69’u yine kanser tedavisinde kullanılanlardan oluştu.

Sağlıkta Diğer Çığır Açan Adımlar

Işıkhan, sağlık hizmetlerinin kalitesini artıran ve vatandaşın hayatını kolaylaştıran başka yeniliklere de değindi:

  • Yoğun Bakım Verileri E-Nabız’da: Yoğun bakımlarda oluşan sağlık verileri e-Nabız sistemine aktarılarak hastaların takibi anlık ve daha etkin hale getirildi.
  • Ruh Sağlığı Hizmetlerine Destek: Uyuşturucu ile Mücadele Ulusal Strateji Belgesi kapsamında, Çok Disiplinli Çocuk ve Genç Ruh Sağlığı Merkezleri (ÇOCGEM) hizmetleri geri ödeme listesine dahil edildi.
  • Kontrast Madde Kolaylığı: MR ve BT işlemlerinde kullanılan kontrast maddelerin artık hastaneler tarafından temin edilmesi sağlanarak, vatandaşların eczaneden ilaç getirme yükü ortadan kaldırıldı.

Geleceğin Sağlıklı Toplumu: Ekonomik Kalkınmanın Temeli

Bakan Işıkhan, tüm bu adımların, sağlık hizmetlerinin etkinliğini artırmanın, ilaca ve tedaviye erişimi kolaylaştırmanın ve sağlık finansmanını dengeleyici bir yapıda sürdürmenin temelini oluşturduğunu belirtti. “SGK, güçlü altyapısı ve kararlı uygulamalarıyla genel sağlık sigortası sistemini daha erişilebilir, daha kapsayıcı ve daha sürdürülebilir kılma azmini kararlılıkla sürdürüyor” diyen Işıkhan, sağlıklı bireylerden oluşan bir toplumun ekonomik kalkınmanın en önemli göstergesi olduğunu vurguladı.

Sosyal güvenlik sistemimizin, nüfusun neredeyse tamamını kapsayan yapısıyla, sadece sosyal değil, ekonomik kalkınmamızın geleceği için de hayati bir rol üstlendiğini kaydetti. Bakan, “Kamusal alanda sağlıkta tek geri ödeme kurumu olarak hedefimiz, sadece finansman sağlamakla kalmayıp, sigortalılarımızın tüm beklentilerini karşılayacak kaliteli, sürdürülebilir, güvenilir ve kontrol edilebilir bir sağlık sistemi inşa etmektir” diyerek, bu amaca yönelik harcamaların her yıl artırıldığını dile getirdi.

Üniversitelerle Sinerji: Bilimin Işığında Sağlık Politikaları

Genel sağlık sigortası uygulamaları ve sağlık politikalarına ilişkin çalışmalarda bilimsel ve teknik danışmanlık desteğine büyük önem verdiklerini ifade eden Işıkhan, üniversiteleri sadece eğitim yuvası değil, bilgi üreten ve kamu politikalarına yön veren stratejik yapılar olarak gördüklerini söyledi.

Bakan Işıkhan, “Sosyal Güvenlik Kurumumuz ile Ankara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi ve TÜSEB arasındaki bu iş birliği, teorik bilginin uygulamayla buluştuğu, akademik üretimin kamu hizmetine doğrudan katkı sunduğu örnek bir modeldir” ifadelerini kullanarak, üniversitelerin bilgi birikiminin GSS sisteminin geleceğine yön verecek politika ve uygulamaların geliştirilmesinde kilit rol oynayacağını vurguladı. Üniversiteleri ‘doğal ve vazgeçilmez çözüm ortağı’ olarak nitelendiren Işıkhan, bu sinerjinin sağlık hizmetlerinin niteliğini artıracağına ve GSS sisteminin sürdürülebilirliğini güçlendireceğine yürekten inandığını sözlerine ekledi.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Depozitosu Olan Ambalajlar Sisteminde İşletmeler İçin Süreç Başladı
Depozitosu Olan Ambalajlar Sisteminde İşletmeler İçin Süreç Başladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan Pakistan Başbakanı Şerif ile İstanbulda Görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan Pakistan Başbakanı Şerif ile İstanbulda Görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO Zirvesi Öncesi Güvenlik Mesajı Verdi
Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO Zirvesi Öncesi Güvenlik Mesajı Verdi
Başkent Millet Bahçesinde 15 Temmuz 10 Yıl Özel Programı
Başkent Millet Bahçesinde 15 Temmuz 10 Yıl Özel Programı
Cumhurbaşkanı Erdoğan Lübnan Başbakanı Salam ile Görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan Lübnan Başbakanı Salam ile Görüştü
14 İlde Siber Suç Operasyonu 306 Şüpheli Gözaltına Alındı
14 İlde Siber Suç Operasyonu 306 Şüpheli Gözaltına Alındı
Haberin Doğru Adresi
Gazete Demokrat

Tarafsız ve doğru habercilik anlayışıyla en güncel gelişmeleri sizlere sunuyoruz. Türkiye ve dünyadan son dakika haberleri, siyaset, ekonomi, teknoloji ve daha fazlası Gazete Demokrat’ta.

2025 Gazete Demokrat © Tüm hakları saklıdır. Seobaz Haber Teması