Son Dakika
--:--:--

Danıştay’dan Yargıda Etik Devrimi: Yeni Kurul Yolda!

Türk yargı sisteminde şeffaflığı ve hesap verebilirliği artıracak önemli bir adım atıldı! Danıştay Başkanlığı, daire başkanları, üyeler, savcılar ve tetkik hâkimlerinin etik davranışlarını denetleyecek yepyeni bir Danıştay Etik Kurulu’nu hayata geçirdi. Bu yenilikçi kurulun detayları Resmi Gazete’de yayımlandı.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Danıştay’dan Yargıda Etik Devrimi: Yeni Kurul Yolda!

Yargıda Şeffaflık Rüzgarları: Danıştay’da Etik Kurulu Dönemi Başlıyor

Türk yargı sisteminde şeffaflığı ve hesap verebilirliği pekiştirecek, adalet mekanizmasına yeni bir soluk getirecek önemli bir adım atıldı! Danıştay Başkanlığı tarafından uzun süredir üzerinde çalışılan “Danıştay İçtüzüğünde Değişiklik Yapılmasına Dair İçtüzük”, nihayet Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bu devrim niteliğindeki düzenlemenin en dikkat çekici yanı ise yargı mensuplarının etik davranışlarını güvence altına alacak Danıştay Etik Kurulu‘nun kurulması oldu. Artık Danıştay bünyesindeki daire başkanları, üyeler, savcılar ve tetkik hâkimlerinin davranışları, etik değerler çerçevesinde titizlikle incelenecek ve bu kurul, yol gösterici nitelikte kararlar alacak.

Peki, Bu Kurul Kimlerden Oluşacak ve Görev Süresi Ne Kadar?

Yeni kurulan Etik Kurulu, gerçekten de yargının farklı kademelerinden gelen tecrübeli isimleri bir araya getiriyor. Kurul, toplam 7 asil üyeden oluşacak. Bu üyelerin beşi Danıştay daire başkanı veya üyeleri arasından, biri savcılar arasından ve biri de tetkik hâkimleri arasından seçilecek. Asil üye sayısı kadar da yedek üye bulunacak, böylece kurulun işleyişinde herhangi bir aksaklığın önüne geçilmiş olacak.

Kurul üyeleri, aktif ve dinamik bir çalışma süreci için 2 yıllık bir dönem boyunca görev yapacaklar. Bu süre, kurulun tecrübe kazanması ve sistematiğini oturtması için ideal bir periyot olarak öngörülüyor.

Kurul Üyeleri Nasıl Seçilecek, Başkanlığı Kim Yürütecek?

Etik Kurulu üyelerinin seçimi, Danıştay’ın en üst karar alma organı olan Danıştay Genel Kurulu tarafından gerçekleştirilecek. Bu seçim süreci, kurulun bağımsızlığını ve tarafsızlığını pekiştirecek önemli bir detay. Kurulun başkanlık koltuğuna ise üyeler arasından en kıdemli daire başkanı oturacak. Bu durum, kurum içi hiyerarşinin ve tecrübenin kurul başkanlığına yansıması olarak değerlendirilebilir.

Bu yenilikçi adımla, Danıştay, yargıda etik değerlerin korunması ve geliştirilmesi adına önemli bir misyon üstlenmiş oluyor. Adaletin tecelli etmesinde etik davranışların ne denli kritik olduğu düşünüldüğünde, bu gelişme hukuk camiasında ve kamuoyunda geniş yankı bulmaya aday.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Kılıçdaroğlu’na Erdoğan’a Hakaretten 11 Ay 20 Gün Hapis
Kılıçdaroğlu’na Erdoğan’a Hakaretten 11 Ay 20 Gün Hapis
İnci Kefali İçin 90 Günlük Koruma Süreci Başladı Van Gölü’nde Denetimler 7/24 Sürecek
İnci Kefali İçin 90 Günlük Koruma Süreci Başladı Van Gölü’nde Denetimler 7/24 Sürecek
Ünlü Menajer Hasan Güngör’den Genç Oyunculara Altın Öğütler
Ünlü Menajer Hasan Güngör’den Genç Oyunculara Altın Öğütler
ABD Başkan Yardımcısı Vance İran Görüşmelerinde İlerleme Kaydedildiğini Açıkladı
ABD Başkan Yardımcısı Vance İran Görüşmelerinde İlerleme Kaydedildiğini Açıkladı
Bakan Uraloğlu Libya uçağı düşüşünde sabotaj ihtimalini dışladı
Bakan Uraloğlu Libya uçağı düşüşünde sabotaj ihtimalini dışladı
İsrail Ordusu Naim Kasım Açıklamasını Düzeltti Hizbullah Lideri Yerine Yeğeni Öldürüldü
İsrail Ordusu Naim Kasım Açıklamasını Düzeltti Hizbullah Lideri Yerine Yeğeni Öldürüldü
Haberin Doğru Adresi
Gazete Demokrat

Tarafsız ve doğru habercilik anlayışıyla en güncel gelişmeleri sizlere sunuyoruz. Türkiye ve dünyadan son dakika haberleri, siyaset, ekonomi, teknoloji ve daha fazlası Gazete Demokrat’ta.

2025 Gazete Demokrat © Tüm hakları saklıdır. Seobaz Haber Teması