Bir yıl önce, 78 canın yitirildiği Kartalkaya Grand Kartal Otel yangını hala tazeliğini koruyor. Kamera kayıtlarından bilirkişi raporlarına kadar her detay, bu büyük felaketin aslında basit önlemlerle önlenebileceğini haykırıyor.
Geçtiğimiz yıl, 21 Ocak’ta sabaha karşı Kartalkaya’da yaşanan ve 78 kişinin hayatına mal olan Grand Kartal Otel yangınının üzerinden tam bir yıl geçti. Acılar hâlâ taze, yüreklerdeki kor henüz sönmedi. Bu yıkıcı felaket, ardında büyük bir acı ve akıllarda sayısız soru işareti bırakırken, soruşturma dosyalarından çıkan detaylar, yaşananların aslında öngörülebilir bir ihmaller zinciri olduğunu gözler önüne seriyor.
Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın titizlikle yürüttüğü soruşturma, olayın perde arkasındaki ihmalleri bir bir açığa çıkardı. Peki, bir gece yarısı başlayan bu yangın nasıl oldu da böylesi devasa bir felakete dönüştü? Uzmanların ve görgü tanıklarının ifadeleri, olayın detaylarını adeta yeniden yaşatıyor.
Her şey, 21 Ocak 2025 tarihinde saat 03.16’da Grand Kartal Otel’in restoran kısmındaki “şov alanı” olarak bilinen bölümde başladı. Mutfakların vazgeçilmezi olan bir “grill plate” cihazından kaynaklandığı anlaşılan yangın, LPG esnek hortumunun erimesiyle birlikte gazın alev almasıyla hızla kontrolden çıktı. Alevler, kısa sürede yayılarak oteli cehenneme çevirdi.
İhbarın gelmesiyle birlikte bölgeye Bolu merkezden, çevre ilçelerden ve civar illerden adeta bir ordu gibi itfaiye, AFAD, UMKE ve sağlık ekipleri akın etti. Dönemin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır gibi üst düzey yetkililer de olay yerine gelerek çalışmaları yerinde takip etti. Toplamda 156 araç ve 428 personelin canla başla müdahale ettiği yangında, arama kurtarma ve soğutma çalışmaları tam 36 saat sürdü.
Oteldeki güvenlik kameraları, yangının başlangıcından itibaren yaşanan korku dolu anları saniye saniye kaydetti. Mutfak bölümündeki görüntülerde, dumanları fark eden çalışanların, lavabonun altındaki yangın söndürme tüpünü dahi kullanamadan panik içinde kaçıştıkları görülüyor. Alevler büyüdükçe dumanlar her yeri kaplarken, restoran kısmında grill plate cihazının bulunduğu yerde yoğun alev ve dumanlar kameraya yansıyor.
Kayıtlar, tatilcilerin canlarını kurtarmak için çarşafları birbirine bağlayarak pencerelerden sarkıtıp aşağıya inmeye çalıştığı yürek burkan anları içeriyor. Binanın ön cephesinden kapıdan çıkışlar ve sundurmaya dayanan merdivenlerle müşterilerin nasıl kurtarıldığı da görüntülerde mevcut. Otelin ön cephesindeki otoparkı gösteren kayıtlarda ise, müşterilerin camlardan sundurmaya, oradan da zemine inmeye çalıştığı, bazılarının beşinci kattaki pencereden sarkıtılan çarşafa tutunarak inmeye çalışırken bir kişinin aşağıya düşüşü, tarifsiz bir acıyla kaydedildi.
Binanın arka kısmına ait görüntülerde, şov alanından yükselen alev ve dumanlar, otelden koşarak çıkan bazı insanların kayıp düşmeleri ve panik içinde telefonlarıyla yardım aramaları yer alıyor. Yangının ilk anları ve sonraki 2,5 saate ilişkin, oteli dışarıdan gören yakınlardaki güvenlik kamerasının kaydettiği görüntülerde, otelin vadiye bakan arka cephesindeki alevlerin geceyi aydınlattığı ve otelin ön tarafında da büyük bir hareketlilik yaşandığı görülüyor. Lobi kısmında yükselen alevler ve kapalı otoparkı saran dumanlar da kayıtlara yansıdı.
Yangının başlamasından kısa süre sonra otelin Genel Müdürü Emir Aras, eşi ve Yönetim Kurulu Üyesi Elif Aras’ın odalarını terk ettikleri anlar da güvenlik kameralarına takıldı. Bilirkişi raporuna göre yangın 03.16’da başlarken, Aras ve ailesinin 03.34’te odalarından koşarak çıktıkları görülüyor. Emir Aras’ın ailesiyle birlikte kaldığı yedinci kattaki odasından çıktıktan sonra koridorun sonuna doğru koştuğu, bir süre sonra geri dönüp odaya girdiği ve nihayet üstlerini giyinmiş şekilde aile üyeleriyle birlikte odadan çıkarak dumanla kaplanan koridor boyunca kaçıştıkları anlar kamera kayıtlarında yer alıyor.
Adalet Bakanlığı Adli Tıp Kurumu Başkanlığı, yangında hayatını kaybedenlerin sayısını 78 olarak açıklarken, 137 kişinin de yaralandığını bildirdi. Vefat edenler, Bolu’dan İstanbul’a, Ankara’dan Mardin’e, Adana’dan İzmir’e kadar yurdun dört bir yanında toprağa verildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan başta olmak üzere, siyasetin ve sivil toplumun önde gelen isimleri taziye mesajları yayınladı. Bu büyük felaket sonrası ülke genelinde bir günlük yas ilan edildi, milletçe bu tarifsiz acı paylaşıldı.
Yangına ilişkin Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü’nün raporunda, yangının ihbar ve ekiplerin çıkış saati 03.30, varış ve ilk müdahale saati ise 04.24 olarak kayıtlara geçti. Yani yangın başladıktan tam 1 saat 8 dakika sonra ilk müdahale yapılabildi. Rapor, yangının dördüncü kattaki mutfak/restoran bölümünden başladığını doğrularken, otel binasının tamamının kullanılamaz hale geldiğini de vurguladı.
Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, otel yetkilileri, çalışanları ve firmanın denetlenmesinden sorumlu ilgili kurumların mevcut ve eski yöneticileri gözaltına alındı. Otel sahibi Halit Ergül, genel müdür Emir Aras, yönetim kurulu üyeleri ve otel müdürü gibi üst düzey isimlerin yanı sıra, Bolu Belediyesi İtfaiye Müdür Vekili Kenan Coşkun, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sırrı Köstereli ve teknik personel de dahil olmak üzere çok sayıda kişi tutuklandı.
Alanında uzman öğretim üyelerinden oluşan teknik bilirkişi heyeti, hazırladığı raporu Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na sundu. Rapor, yangının restoran kısmında LPG gazının etkisiyle büyüdüğünü, dumanların merdiven boşluklarının baca görevi görerek üst katlara yayıldığını, ahşap kaplama nedeniyle hızla tüm binayı sardığını ve otelin “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik” şartlarını kesinlikle sağlamadığını ortaya koydu.
Raporda, yangının çıkmasında, büyümesinde ve yangın önlemlerinin alınmamasında otel sahipleri, yönetim kurulu üyeleri, genel müdür, iş sağlığı ve güvenliği uzmanları ile LPG tesisatında ihmalleri olan yetkililerin “birinci derecede asli kusurlu” oldukları belirtildi. Ayrıca, otelin yangın önlemlerini ve güvenliğini yeterince denetlemeyen Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bolu İl Özel İdaresi ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile eksiklikleri tespit edip gereğini yapmayan Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü yetkililerinin de birinci derecede etkili olduğu kaydedildi.
Bilirkişi heyetinin raporundaki o çarpıcı ifadeler, yaşanan acının derinliğini bir kez daha gözler önüne serdi: “Olayın öngörülebilir, basit önlemlerle engellenebilir ve sonuçları yok edilebilir bir yangın olduğu, belirtilen ihmaller zincirinin olayın gerçekleşmesi, engellenememesi, yayılması ve çok fazla kişinin hayatını kaybetmesiyle doğrudan ilişkili ve illiyet bağı birçok noktadan birden fazla kere kurulmuştur.” Bu cümleler, yüzleşilmesi gereken acı gerçekleri haykırıyor. Kartalkaya faciası, alınmayan basit önlemlerin, ihmaller zincirinin ve denetimsizliğin nelere mal olabileceğini gösteren acı bir ibret vesikası olarak tarihe geçti.
Tarafsız ve doğru habercilik anlayışıyla en güncel gelişmeleri sizlere sunuyoruz. Türkiye ve dünyadan son dakika haberleri, siyaset, ekonomi, teknoloji ve daha fazlası Gazete Demokrat’ta.
Yorum Yap