Türkiye’nin Somon Üretiminde Artan Başarısı Artvin’de bulunan Deriner Barajı’nda yıllık 8 bin 300 ton kapasiteli 24, Borçka Barajı’nda 5 bin 600 ton kapasiteli 11, Arhavi ve Hopa açıklarında ise 25…
Türkiye’nin Somon Üretiminde Artan Başarısı
Artvin’de bulunan Deriner Barajı’nda yıllık 8 bin 300 ton kapasiteli 24, Borçka Barajı’nda 5 bin 600 ton kapasiteli 11, Arhavi ve Hopa açıklarında ise 25 bin ton kapasiteli 9 işletmeye ait 44 kafeste üretilen Türk somonu, hem yurt içinde hem de yurt dışında yoğun ilgi görüyor.
Kafeslerde yetiştirilen Türk somonu, istihdamın artmasına ve bölge ekonomisine katkı sağlamaya devam ediyor. Artvin Su Ürünleri Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Önder Alkan, 2009 yılında 300 tonla başlayan Türk somonu üretiminin Artvin genelinde 20 bin tonu aşarak hızla büyüdüğünü belirtti.
Alkan, Deriner ve Borçka baraj gölleri ile denizdeki işletmelerde üretimin sürekli arttığını ve 2025 yılına kadar 30-35 bin ton bandına ulaşarak ekonomik olarak 4-4,5 milyar lira civarında bir üretim değerine ulaşmayı hedeflediklerini dile getirdi.
Türk somonunun Artvin’in en önemli ihracat ürünlerinden biri olduğunu vurgulayan Alkan, kafeslerde yetiştirilen balıkların 67 ülkeye ihraç edildiğini belirtti. Türk somonunun işlenmiş ya da bütün halde talebe göre ihraç edildiğini de ekledi.
Artvin’deki su ürünleri sektörünün daha da ileriye gideceğine dikkat çeken Alkan, bu doğrultuda çalışmaların sürdüğünü ifade etti. Alkan, Artvin’in kafes balıkçılığı yetiştiriciliğinde Türkiye genelinde Samsun ve Elazığ’dan sonra üçüncü sırada yer aldığını belirterek, temiz su kaynakları ve az nüfus yoğunluğu sayesinde kısa sürede sektörde lider konuma yükseleceklerine inandıklarını sözlerine ekledi.
Deriner Barajı’nda Türk somonu yetiştiren Hasan Kökli ise geçtiğimiz yıl kafeslerinde ilk somon hasadını gerçekleştirdiklerini belirtti. Kökli, bu yıl yaklaşık 30 ton hasat beklediğini ve ürünlerini Rusya pazarına sunacaklarını dile getirerek, yıllık 500 ton kapasiteli işletmenin tam kapasite üretime geçmesiyle personel sayısını 4’ten 20’ye çıkartacaklarını açıkladı.
Tarafsız ve doğru habercilik anlayışıyla en güncel gelişmeleri sizlere sunuyoruz. Türkiye ve dünyadan son dakika haberleri, siyaset, ekonomi, teknoloji ve daha fazlası Gazete Demokrat’ta.
Yorum Yap