Son Dakika
--:--:--

Gabar’dan cari açığa 2 milyar dolarlık katkı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı sunumda, Gabar petrol sahasında üretilen petrolün Türkiye’nin cari açığını kapatmada önemli bir rol oynadığını vurguladı. Gabar’da günlük petrol üretimini geçen yıla göre %42 artırarak 81 bin varile çıkardıklarını belirten Bayraktar, bu üretimin yılda yaklaşık 2 milyar dolarlık bir katkı sağladığını ifade etti….

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Gabar’dan cari açığa 2 milyar dolarlık katkı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı sunumda, Gabar petrol sahasında üretilen petrolün Türkiye’nin cari açığını kapatmada önemli bir rol oynadığını vurguladı. Gabar’da günlük petrol üretimini geçen yıla göre %42 artırarak 81 bin varile çıkardıklarını belirten Bayraktar, bu üretimin yılda yaklaşık 2 milyar dolarlık bir katkı sağladığını ifade etti. Ayrıca, arama ve üretim faaliyetlerini desteklemek amacıyla Gabar’ın sarp arazisinde yoğun bir çalışma yürütüldüğünü ve yaklaşık 700 kilometrelik bir yol ağı inşa edildiğini açıkladı.

Gabar’ın petrol macerası, Cumhuriyet’in ilk yıllarında başlayan büyük bir azim öyküsüne sahip. 1934 yılında TPAO’nun Gabar Dağı eteklerinde gerçekleştirdiği ilk sondaj çalışması, Baspirin-1 kuyusuyla petrol keşfini başlattı. Ancak gerçek dönüm noktası 2021-2022 yıllarında yaşandı. 13 Eylül 2021’de devreye giren “Şehit Esme Çevik-1” kuyusuyla günlük 10 bin varil üretim başladı ve ardından yapılan keşiflerle Türkiye’nin petrol potansiyeli ortaya çıktı. 2022’de gerçekleştirilen yoğun sondaj çalışmaları sonucunda, “Şehit Aybüke Yalçın” sahasında yüksek kaliteli petrol yatakları bulundu ve bu keşif Türkiye’nin karadaki en büyük petrol zaferi olarak kayıtlara geçti, sahanın toplam rezerv değeri 37 milyar dolara ulaştı.

2023’te hız kazanan çalışmalarla birlikte, bölgede 100 kuyu hedefiyle günlük 100 bin varil üretim vaadi gerçekleşti. 45 ay içinde 32,6 milyon varil ham petrol çıkarıldı ve altyapı çalışmaları da aynı hızla devam etti. Keşiflerin ardından 2 yılda 480 kilometre yol inşa edilerek, 1850 metre rakıma kadar uzanan yollar, Şırnak-Mersin karayolu mesafesi kadar bir lojistik ağı oluşturdu. Gabar petrolü uluslararası pazarlara ulaştırılarak ihraç edilmeye başlandı ve gelecek için umut veren yeni keşifler, mevcut kuyulardan 5-10 kat daha büyük rezervlerin habercisi oldu.

Yorum Yap

Benzer Haberler
OSD İlk Çeyrek Verilerini Açıkladı Otomotiv Üretim ve İhracatında Düşüş
OSD İlk Çeyrek Verilerini Açıkladı Otomotiv Üretim ve İhracatında Düşüş
Bakan Yumaklı Duyurdu Tarımsal Destek Ödemeleri Bugün Yatıyor
Bakan Yumaklı Duyurdu Tarımsal Destek Ödemeleri Bugün Yatıyor
Ticaret Bakanlığı 3 İlde Zincir Marketlere Fahiş Fiyat Uygulaması Nedeniyle İnceleme Başlattı
Ticaret Bakanlığı 3 İlde Zincir Marketlere Fahiş Fiyat Uygulaması Nedeniyle İnceleme Başlattı
Türkiye Portekiz JETCO Toplantısı Lizbon’da Gerçekleşti Ticaret ve Yatırım Masaya Yatırıldı
Türkiye Portekiz JETCO Toplantısı Lizbon’da Gerçekleşti Ticaret ve Yatırım Masaya Yatırıldı
Emlak Katılım Halka Arz Sürecini Başlattı
Emlak Katılım Halka Arz Sürecini Başlattı
Bankacılık Sektörü Mevduatları Yükseldi: TCMB Haftalık Verileri Açıklandı
Bankacılık Sektörü Mevduatları Yükseldi: TCMB Haftalık Verileri Açıklandı
Haberin Doğru Adresi
Gazete Demokrat

Tarafsız ve doğru habercilik anlayışıyla en güncel gelişmeleri sizlere sunuyoruz. Türkiye ve dünyadan son dakika haberleri, siyaset, ekonomi, teknoloji ve daha fazlası Gazete Demokrat’ta.

2025 Gazete Demokrat © Tüm hakları saklıdır. Seobaz Haber Teması