Son Dakika
--:--:--
Sağlık

Şeker hastalığı en çok görme kaybına yol açıyor

Doç. Dr. Arif Ülkü Yener: “Diyabet Göz Sağlığınızı Tehdit Edebilir” Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Arif Ülkü Yener, 19-25 Eylül Dünya Şeker Tüketimine…

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Şeker hastalığı en çok görme kaybına yol açıyor

Doç. Dr. Arif Ülkü Yener: “Diyabet Göz Sağlığınızı Tehdit Edebilir”

Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Arif Ülkü Yener, 19-25 Eylül Dünya Şeker Tüketimine Dikkat Haftası’nda önemli uyarılarda bulundu. Yener, diyabetin körlüğe sebep olan hastalıkların başında geldiğini vurgulayarak, diyabet hastalarının periyodik göz kontrollerine özen göstermeleri gerektiğini belirtti.

Yener’in verdiği bilgilere göre dünya genelinde 240 milyon diyabet hastası bulunmaktadır ve bu rakamın 2030 yılında 440 milyona çıkması beklenmektedir. Diyabetin en yaygın körlük sebeplerinden biri olan ‘diyabetik retinopati’ye dikkat çeken Yener, bu durumun şeker hastalığına bağlı olarak göz arkasında oluşan hasarlar sonucunda meydana geldiğini açıkladı.

Tip 1 ve Tip 2 olmak üzere iki farklı türü bulunan diyabetin genç yaşlardan itibaren görülebileceğini ifade eden Yener, Tip 1 diyabetin pankreastaki insülin üreten hücrelerin yetersiz çalışması sonucunda ortaya çıktığını söyledi. Yener, bu tip diyabetin görme kaybı riskini artırdığının altını çizdi.

Diyabetik retinopatinin belirtileri arasında çift görme, göz içi kanamalar ve retina yırtıkları gibi durumların yer aldığını belirten Yener, hastalığın evresine göre farklı şikayetlere yol açabileceğini dile getirdi. Yener, yüksek şeker seviyelerinin düşürülmesi ve şeker kontrolünün sağlanmasının önemine vurgu yaparak, erken teşhisin tedavi sürecinde büyük önem taşıdığını aktardı.

Diyabetin göz sağlığını olumsuz etkileyerek katarakt, glokom, göz kuruluğu ve optik sinir hasarı gibi sorunlara yol açabileceğini belirten Yener, şeker hastalarının düzenli göz muayenelerini aksatmamaları gerektiğinin altını çizdi. Retinopati tespit edilmemiş diyabet hastalarının yılda bir kez, retinopati gelişen hastaların ise belirli periyotlarla göz doktoruna muayene olmalarının önemini vurguladı.

Yorum Yap

Benzer Haberler

Tümü
Cildiye neye bakar, dermatolog hangi kozmetik işlemleri yapar?
Cildiye neye bakar, dermatolog hangi kozmetik işlemleri yapar?
Bakan Memişoğlu Acil Tıp Kongresi’nde Sağlıkçılara Seslendi
Bakan Memişoğlu Acil Tıp Kongresi’nde Sağlıkçılara Seslendi
Sağlık Bakanı Memişoğlu Singapur’da İkili Görüşmeler Yaptı
Sağlık Bakanı Memişoğlu Singapur’da İkili Görüşmeler Yaptı
Sağlık Bakanı Memişoğlu Güney Kore’de Biyo Zirvesi’nde Yapay Zeka ve Sağlık İşbirliğini Vurguladı
Sağlık Bakanı Memişoğlu Güney Kore’de Biyo Zirvesi’nde Yapay Zeka ve Sağlık İşbirliğini Vurguladı
Sağlık Bakanı Memişoğlu Güney Kore’de Üretim Tesisi İçin Temaslarda Bulundu
Sağlık Bakanı Memişoğlu Güney Kore’de Üretim Tesisi İçin Temaslarda Bulundu
Sağlık Bakanı Memişoğlu İstanbul Tıp Fakültesi Törenine Katıldı
Sağlık Bakanı Memişoğlu İstanbul Tıp Fakültesi Törenine Katıldı
Haberin Doğru Adresi
Gazete Demokrat

Tarafsız ve doğru habercilik anlayışıyla en güncel gelişmeleri sizlere sunuyoruz. Türkiye ve dünyadan son dakika haberleri, siyaset, ekonomi, teknoloji ve daha fazlası Gazete Demokrat’ta.

2025 Gazete Demokrat © Tüm hakları saklıdır.